Boerencampings+moeten+nee+verkopen
Nieuws
© Harry Tielman

Boerencampings moeten nee verkopen

Nederlandse campings ontvingen in het eerste halfjaar van 2018 bijna 1,6 miljoen gasten, 7,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het CBS. Vekabo-bestuurder Anita Oosting verwacht dat dat percentage voor campings bij agrarische bedrijven hoger ligt. Boerencampings moesten nee verkopen, blijkt uit een rondgang van Nieuwe Oogst.

De groei van het aantal campinggasten in de eerste helft van 2018 staat haaks op de ontwikkeling in de voorgaande jaren, toen vooral sprake was van een daling, laat het CBS weten. Vorig jaar was het aantal gasten nog 3,5 procent lager dan in 2016. Vooral de provincie Groningen liet in de eerste helft van 2018 een groei van het aantal campinggasten zien, een stijging van ruim 48 procent.

Mensen wegsturen

Herkenbare cijfers voor Anita Oosting, Vekabo-bestuurder en eigenaar van boerencamping Lentemaheerd in het Groningse Uithuizermeeden. Ze schat in dat boerencampings meer dan 7,5 procent extra gasten hebben getrokken. Zelf runt ze al twintig jaar camping Lentemaheerd in Uithuizermeeden. 'Het was dit jaar heel extreem. We hebben meer dan 30 procent extra gasten getrokken dan vorig jaar. Er was een dag dat er elf mensen op de bonnefooi kwamen. Die heb ik allemaal weg moeten sturen. De telefoon stond roodgloeiend.

Als oorzaak voor de grote belangstelling noemt ze het mooie weer. 'We hadden veel mensen die op het laatste moment boekten. Ze bleven in Nederland vanwege het fantastische weer. In Groningen en Friesland kwamen meer campinggasten omdat het hier koeler was dan in het oosten en zuiden van het land.'

Ook Hoeve Bouwlust in het Zuid-Hollandse Maasland heeft een 'ontzettend goed' eerste halfjaar achter de rug. Waar de bezettingsgraad van de 40 kampeerplekken normaal al op 80 procent ligt, was dat afgelopen halfjaar 90 procent. 'Kamperen in Nederland zit door deze prachtige zomer echt in de lift. Mensen die anders naar Frankrijk en Italië zouden gaan, boekten nu een vakantie bij ons. Ze zijn heel enthousiast', aldus eigenaar Wil de Vette.

Wanhopige zoeker

Eigenaar Joyce de Visser van Minicamping De Visser in het Zeeuwse Zoutelande moest dikwijls nee verkopen. Ze kreeg dagelijks telefoontjes met lastminuteaanvragen, iets wat ze vorige jaren nooit kreeg. 'Het waren wanhopige reacties. Mensen vroegen tegen beter weten in of er per ongeluk een plekje was vrijgekomen. De mensen die vooraf bij ons reserveren zijn heel waardevol voor ons, dan komt de wanhopige zoeker op de tweede plaats. Al onze 25 campingplaatsen waren bezet. Voller dan vol kun je niet zitten.'

Meerder malen verwees ze door naar een boerencamping in het achterland. 'Dat doorverwijzen vond ik heel dankbaar werk. Deze collega-ondernemers zaten ineens ook drie weken vol.'

Opvallend was dat ze dit jaar enkele Belgische gasten had, normaal gesproken komen er vooral Nederlandse vakantievierders. 'De Belgen kwamen vooral af op het liedje Zoutelande van BLØF en de Vlaamse zangeres Geike Arnaert. Dat heeft hier veel in het dorp losgemaakt. Heel leuke promotie, als je het zelf zou willen, zou het onbetaalbaar zijn.'

Drukte

Enkele eigenaren van boerencampings zijn opgelucht dat het hoogseizoen er op zit, stelt Oosting. 'Ik heb mensen horen verzuchten dat ze blij zijn dat het bijna september is. Het is natuurlijk hartstikke leuk die drukte. Maar de campings bij boerenbedrijven zijn allemaal relatief klein. Mensen hebben niet veel personeel', schetst ze het probleem.

Wat de hogere bezetting voor plus oplevert voor boerencampings, daarover kan ze nog niet veel kwijt. 'Dat weten we pas aan het eind van het jaar. We moeten er voorzichtig mee zijn. In september en oktober kan de bezetting ook nog tegenvallen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  25° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  32° / 13°
  10 %
 • Zondag
  27° / 19°
  10 %
Meer weer