Dairy+Campus+snuffelt+aan+natuurinclusieve+landbouw
Nieuws
© Het Hoge Noorden

Dairy Campus snuffelt aan natuurinclusieve landbouw

Dairy Campus in Goutum heeft met een bloemenveld van 3 hectare dit jaar een voorschot genomen op het onderzoek naar natuurinclusieve landbouw. Dat stelt Dairy Campus-manager Frank Jorna.

'We waren wat laat met het opnieuw mais inzaaien. We twijfelden of we dit stuk echt nodig hadden. Nu hebben we er een kruidenrijkgraslandmengsel vermengd met een akkerrandmengsel ingezaaid.'

Volgens Jorna is natuurinclusieve landbouw een nieuwe innovatie waar ook Dairy Campus nieuwsgierig naar is.

'Veel boeren worstelen ermee. Aan de ene kant heb je de eiwitopgave; aan de andere kant is er de wens om meer aan natuurinclusieve landbouw te doen. Het is interessant om te kijken hoe deze twee zaken zich in de praktijk tot elkaar verhouden.'

Onderzoekers van Wageningen UR zijn op dit moment projectvoorstellen aan het opstellen en zoeken naar financiering hiervan. Jorna stelt dat eind dit jaar meer duidelijkheid moet zijn over deze onderzoeken. Vanaf 2019 gaat Dairy Campus concreet met natuurinclusieve landbouw aan de slag.

Honing

Imker Robin Gosliga uit Nijega is blij met de inzaai van de bloemenmengsels op Dairy Campus. Hij maakte deze zomer 120 kilo Dairy Campus-honing

'Toen ik over de autoweg reed, zag ik dit veld. Ik heb meteen gevraagd of ik er kasten kon neerzetten. Ik ben wat dat betreft een echte speurbij.' De 120 kilo is een goede opbrengst geeft hij aan. 'Ondanks de droogte hebben de bloemen veel nectar opgeleverd. Voor een zomerdracht is dat goed. Het is een smakelijke honing. Niet iedere honing smaakt lekker.' De potjes met honing verkoopt hij in zijn zaak in Leeuwarden. Ook premier Mark Rutte kreeg onlangs tijdens zijn bezoek aan Dairy Campus een potje bloemenhoning overhandigd.

Gosliga hoopt dat hij bij meerdere boeren zijn kasten kan zetten. In Emden heeft hij veel kasten staan bij geëmigreerde Nederlandse boeren, vooral in de koolzaad. 'Door de bij hebben deze akkerbouwers een 15 hogere opbrengst. De uitbloei is egaler.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer