Helft+agrarische+vacatures+moeilijk+te+vervullen
Nieuws
© Koos van der Spek

Helft agrarische vacatures moeilijk te vervullen

De helft van de vacatures in de agrarische sector is moeilijk vervulbaar. Dat meldt het UWV op basis van een enquête onder werkgevers.

Over alle beroepsgroepen zijn gemiddeld vier op de tien ontstane vacatures moeilijk vervulbaar, blijkt uit het rapport van het UWV. De wervingsproblemen zijn het grootst bij ICT-beroepen (70 procent) en technische beroepen (64 procent). Veelal zijn vacatures moeilijk vervulbaar, omdat er te weinig sollicitanten zijn.

43 procent van de werkgevers in de landbouw verwacht dat het moeilijker wordt om in de toekomst vacatures te vervullen. Dat is in lijn met de landelijke trend over alle beroepsgroepen in Nederland.

Gevolgen

In de agrarische sector verwacht bijna de helft van de werkgevers dat de werkdruk toeneemt als niet alle vacatures worden vervuld. Werkgevers vrezen door personeelstekort niet aan de marktvraag te kunnen voldoen, waardoor de onderneming ook niet kan groeien groeien of niet de kwaliteit kan leveren die wordt verlangd. Tot slot houdt een deel van de werknemers rekening met stijgende loonkosten.

Het UWV heeft in het onderzoek geen onderscheid gemaakt naar opleidingsniveau en agrarische deelsector. Eerder is wel voor een aantal sectoren uitgezocht waar de problemen zich voordoen. Zo kampt de varkenshouderij met een negatief imago en hebben loonwerkers te maken met een tekort aan technisch personeel op mbo-niveau. Boomkwekerijen hebben moeite met het vinden van vakbekwaam personeel.

Het UWV heeft een lijst gemaakt met 24 tips die werkgevers kunnen gebruiken om sneller geschikt personeel te vinden.

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer