Vijf vragen over wetgeving aanpak rattenplagen

De wetgeving rond de aanpak van plaagdieren is complex en verdeeld over verschillende overheden en ministeries. Op chemische bestrijding staat de rem, door nieuwe regelgeving. Wat mag je als boer of tuinder zelf doen en waarvoor moet je een professionele partij inschakelen?

Vijf+vragen+over+wetgeving+aanpak+rattenplagen
© Pixabay

Hoe steekt de regelgeving rond plaagdierenbestrijding in elkaar?

Zowel provinciale, landelijke als Europese wetgeving geldt voor de aanpak van plaagdieren. Vanaf 1 januari 2017 is de bestrijding zonder chemie vastgelegd in de Wet natuurbescherming. De provincie kan ontheffingen verlenen. Wetgeving over gebruik van chemische middelen als rodenticiden, komt vooral vanuit Europa.

Wat is er mis met chemische plaagdierbestrijding?

De antistollingsstof in rodenticiden vormt been bedreiging voor andere dieren, zoals roofvogels en huisdieren. Uit onderzoek blijkt dat uilen sterven als ze vergiftigde ratten hebben gegeten. De overheid is verder bezorgd over milieuschade en middelenresistentie van ratten. Maar plaagdieren veroorzaken veel schade en alternatieve werkzame middelen zijn niet beschikbaar.

Daarom heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) strenge voorwaarden gesteld aan het gebruik van rattengif. Zo moeten de rodenticiden in speciale lokaasdozen zitten en mogen ze nooit permanent of in het open veld worden ingezet.

Wat mag een boer wel?

Rodenticiden zijn volgens de huidige wetgeving een uiterst redmiddel. Eerst moeten milieuvriendelijkere weringsmaatregelen worden ingezet, zoals klemmen.

Wie plaagdieren in de buitenlucht chemisch bestrijdt, moet in het bezit zijn van de KBA-licentie (Knaagdierbeheersing op het agrarisch bedrijf) en het bedrijfscertificaat voor gebruik buiten.

Hoe kom je aan een KBA-licentie?

Wie een spuitlicentie heeft, kan met het volgen van een extra kennisbijeenkomst een KBA-aantekening krijgen. Voor het buitengebruik moet een ondernemer de aantekening KBA-GB hebben op de spuitpas. Agrariërs zonder spuitlicentie moeten een apart examen afleggen.

Wie controleert het middelengebruik?

Naast de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), ziet de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) toe op het gebruik van middelen bij plaagdierbestrijding. Dit jaar voert de Inspectie Leefomgeving en Transport actief controles uit.

De inspectie controleert ook het papierwerk en kan bij overtredingen een bestuurlijke boete opleggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer