%27De+mensen+staan+steeds+verder+van+ons+boeren+af%27
Nieuws
© Joost de la Court

'De mensen staan steeds verder van ons boeren af'

Varkenshouder en akkerbouwer Stephan Rientjes uit Raalte is gekozen tot Sallandse Boer 2018. Hij voelt zich in die rol vooral ambassadeur namens de hele agrarische sector. 'De mensen staan steeds verder van de landbouw af.'

Rientjes is mede gekozen om de duurzame opzet van zijn bedrijf, waar negenhonderd zeugen en 8.000 vleesvarkens in nagenoeg een kringloop worden gehouden. De akkerbouwtak zorgt voor een steeds groter deel van het voer, de mest van het bedrijf wordt op het land afgezet, in samenwerking met andere akkerbouwers. Twee derde van de energiebehoefte van het bedrijf wordt zelf opgewekt met 1.600 zonnepanelen.

De boer ziet zijn rol op Stöppelhaene 2018, het vijfdaags oogstfeest dat jaarlijks eind augustus in Raalte wordt gevierd, als een mooie kans om sector-pr te bedrijven. 'De kennis onder het publiek van waar het voedsel vandaan komt wordt steeds minder. Je kunt mensen dat niet kwalijk nemen; door de efficiency is die productie steeds verder van de consument af komen te staan.'

Gastlessen

Rientjes vindt het daarom belangrijk om als ambassadeur voor de agrarische sector het publiek in contact te brengen met de landbouw. 'Ik ben ook deelnemer aan Salland Boert en Eet Bewust en ontvang zo regelmatig schoolklassen of geef gastlessen. Dat is dankbaar werk.'

Als hij een vergunning krijgt, wil Rientjes nog een vleesvarkensstal bouwen met zichtgedeelte. 'Er wordt over ons gepraat als agrarische producenten, dan moet je laten zien wat je doet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 10°
  30 %
Meer weer