CVB+introduceert+nieuw+aminozuursysteem+voor+pluimvee
Nieuws
© Nieuwe Oogst Jos Thelosen

CVB introduceert nieuw aminozuursysteem voor pluimvee

Het Centraal Veevoederbureau (CVB) heeft proeven geanalyseerd waarin de behoefte aan aminozuren bij leghennen en vleeskuikens is onderzocht. Dit heeft geresulteerd in een nieuw aminozuursysteem dat is opgenomen in de zojuist verschenen CVB Veevoedertabel 2018.

In de nieuwe tabel is de aminozuurwaardering van voedermiddelen voor pluimvee gebaseerd op de fysiologisch correcte, gestandaardiseerde ileale verteerbaarheid. De nieuwe Veevoedertabel is, vergeleken met de oude, gebaseerd op meer dan vijf keer zoveel waarnemingen. De aminozuurverteerbaarheid is daardoor ook veel robuuster dan in de oude tabel, geeft het CVB aan.

Aminozuurbehoefte opnieuw onderzocht

Door genetische selectie op groei voor vleeskuikens en eiproductie voor leghennen, was het noodzakelijk de aminozuurbehoeftenormen opnieuw te onderzoeken. Dit is nu gebeurd. Aanbod en behoefte van aminozuren zijn in dezelfde eenheden gedefinieerd.

De nieuwe CVB Veevoedertabel 2018 is nu in te zien en te downloaden. Voor de achtergrond van de gestandaardiseerde aminozuurwaardering wordt verwezen naar de CVB Documentation reports nummer 60 en 61. Voor de totstandkoming van de nieuwe aminozuurbehoeften wordt verwezen naar CVB Documentation reports nummer 62 en 75. Ook deze rapporten staan op de CVB-website.

Vanaf januari 2015 valt het CVB-programma onder de verantwoording van de Federatie Nederlandse Diervoederketen. Wageningen Livestock Research voert het programma uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer