Studie: vertraagt melk aftakeling hersenen?

Kunnen voedingssupplementen als tryptofaan in melk de achteruitgang van de hersenen door ouderdom vertragen? Lorenza Colzato, verbonden aan het Institute for Psychological Research van Leiden Universiteit, gaat dit onderzoeken.

Studie%3A+vertraagt+melk+aftakeling+hersenen%3F
© Nieuwe Oogst

Tryptofaan zit in voedingsmiddelen als melk, bananen, kikkererwten en chocolade. Colzato gaat met een groep onderzoekers onder meer het effect bestuderen van het aminozuur tryptofaan en een specifiek ontwikkeld multispecies probioticum.

Zij wil nagaan of toediening een gunstige invloed heeft op de sociale cognitie van ouderen, de manier waarop ze denken over zichzelf en anderen.

Beoordelen en besluiten

Het gaat om de invloed op selecteren, interpreteren, onthouden en gebruiken van informatie om zaken te beoordelen en besluiten te nemen. Met de leeftijd gaat de sociale cognitie meestal achteruit, geeft Colzato aan.

Het onderzoeksteam wil weten of dit proces kan worden vertraagd. Om dat te bestuderen krijgen de wetenschappers een subsidie van bijna 1 miljoen euro.

Aminozuren

Tryptofaan is één van de twintig aminozuren die van nature in het lichaam voorkomen. Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van serotonine (een stof in de hersenen) die te maken heeft met onder andere stemming, eetlust, slaap en emotie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer