WUR: nog langer weiden schaadt de graszode

Als de weilanden kaal zijn gegraasd, is het niet verstandig om nog langer weidegang toe te passen. Koeien blijven namelijk proberen om alles wat enigszins opneembaar is op te nemen. Grasplanten worden met wortel en al uit de grond getrokken.

Alleen betreding leidt in dit stadium al tot extra schade aan de zode, zeggen de specialisten Gert Jan Holshof en Bert Philipsen van Wageningen Livestock Research. Ze raden ook af om nog langer door te gaan met bemesten als er geen gras groeit.

Zodra er een eind komt aan de droogte dreigt anders een explosief stijgend ruweiwitgehalte in het versgegroeide najaarsgras en mogelijk zelfs nitraatvergiftiging. Dat is in 1976 ook gebeurd.

Ontheffing scheurverbod

De Wageningen Uniersity & Research (WUR)-specialisten verwachten een sterke toename van de slechte grassen die beter bestand zijn tegen de droogte in de grasmat, als er een einde komt aan de droogte. Deze grassen hebben een concurrentievoordeel ten opzichte van het minder droogtetolerante Engels raaigras.

Graslandvernieuwing ligt voor de hand. Op zandgrond geldt geen scheurverbod als droogteschade kan worden aangetoond. Dit moet wel voor 31 augustus worden gemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Voor 15 september moet er zijn ingezaaid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  25° / 15°
  60 %
Meer weer