DutchSoy en Green Organics gaan samenwerken

Voor de verdere promotie van de teelt en afzet van in West-Europa geteelde gmo-vrije soja, gaat het bedrijf DutchSoy intensief samenwerken met Green Organics, de teelt- en afzetorganisatie voor biologische agf-producten.

De aankondiging voor de samenwerking werd gisteren gedaan tijdens de tweede Internationale Open Velddag voor eiwitgewassen bij Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Lelystad. DutchSoy, het bedrijf van sojapionier Peter Strijk, gaat fungeren als een dochteronderneming binnen de organisatie van Green Organics.

Volgens Strijk blijft hij zich met DutchSoy bezighouden met de begeleiding van biologische en gangbare telers met gmo-vrije soja in hun bouwplan. 'Onze gezamenlijke focus ligt bij de uitbreiding van de eiwitgewassen in West-Europa, met naast soja ook lupine en veldbonen. Samen met Green Organics is DutchSoy ook betrokken bij het project Growing Green Protein van de provincie Flevoland', vertelt Strijk.

Elkaar versterken

Directeur Jan Groen van Green Organics benadrukt dat beide partijen elkaar goed kunnen versterken. 'DutchSoy is vooral sterk in de teelt en heeft veel internationale contacten. Wij hebben expertise op het gebied van ketenontwikkeling, marktbenadering en zaken als kwaliteitsborging. Bovendien biedt de samenwerking de mogelijkheid om mechanisatie voor oogstwerkzaamheden efficiënter in te zetten en reststromen beter te verwaarden.'

Bezoekers aan de Open Velddag konden op de proefvelden van PPO-Lelystad verschillende rassen voor de teelt van zowel droge als verse soja met elkaar vergelijken. Verder ligt er een test met verschillende behandelingen van zaaizaad met rhizobiumpreparaten. Deze specifieke bacterie stimuleert de vorming van wortelknopen op het wortelgestel van sojaplanten en verbetert daarmee de opname van stikstof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer