Ronde+stal+vormt+hart+HARM%27s+Hoeve
Reportage
© Michiel Elands

Ronde stal vormt hart HARM's Hoeve

De ronde stal vormt het hart van belevenisboerderij HARM's Hoeve. Het is een bijzonder samenwerkingsverband tussen drie mensen die 'alleen niks, maar samen alles kunnen'. Twijfels of het nieuwe concept aanslaat, hebben ze niet.

De kiem voor HARM's Hoeve in Malden is achttien jaar geleden al gelegd. Pierre Hopman kwam als agrarisch toeleverancier op het varkensbedrijf van de familie Bruijsten in Nederasselt.

Tien jaar later ging dochter Fenna Bruijsten administratief werk doen voor Hopman. In de jaren daarop groeide ze uit tot een waardevolle zaterdagkracht die haar vwo-opleiding combineerde met de boekhouding van Hopman Bedrijfsbenodigdheden. 'Zij is het type dat naar huis gaat, als het werk is gedaan, niet als het 17 uur is', complimenteert haar vroegere baas. 'Fenna vult mijn tekortkomingen feilloos aan.'

Zakenpartners

Nu zijn Hopman en Bruijsten gelijkwaardige zakenpartners in een nieuwe vof achter HARM's Hoeve. Samen van vroeg tot laat aan het werk, samen naar de bank voor financiering, samen 'veel lachen' en samen op studiereis en naar netwerkbijeenkomsten.

Van in het diepe springen en zelf naar boven komen, leer je volgens mij het meest

Pierre Hopman, eigenaar belevenisboerderij HARM's Hoeve in Malden

Zo bezochten ze een lezing van Richard van Hooijdonk. De trendwatcher betoogde dat elke topondernemer iemand 'jonger dan 25 jaar' naast zich nodig heeft om de technologische ontwikkelingen bij te benen. 'Dat heb ik alvast geregeld', glimlacht Hopman.

Volop genieten

In 2015 kochten Hopman en zijn vrouw Jessica de huidige boerderij in Malden, 500 meter van de varkenshouderij waar hij is opgegroeid. Jessica Hopman draait straks volop in de bedrijfsvoering mee. 'Er moet een hoop gebeuren om de hoeve draaiende te houden en daar ga ik volop van genieten', zegt ze.

Bruijsten vindt in Jessica Hopman een trouwe sparringpartner. 'Als ik een idee heb en dat aan Pierre voorleg, mompelt hij: 'Da's goed.' Jessica denkt echt creatief mee en zo ontstaan de hele dag weer nieuwe dingen die we het liefst meteen uit willen voeren. Ik grap wel eens: 'Alleen kunnen wij alle drie niks en samen kunnen we alles.'

Cannon Hall Farm

Afgelopen winter is het drietal twee dagen naar Cannon Hall Farm afgereisd. Deze multifunctionele boerderij is een van de grootste boerderijattracties van Groot-Brittannië. Verschillende veetakken gaan hier samen met toerisme, kinderfeestjes en een eigen supermarkt met cadeauwinkel.

'De ronde stal daar, met goed zicht op de dieren, bezorgde ons kippenvel', zegt Bruijsten. Pierre Hopman is erg te spreken over het huisvestingsconcept. 'De ventilatie is top. Op de betonnen vloer leggen we straks een dik pak stro dat we in de toekomst af kunnen zetten als stalmest. Onze buurman, een landgoedeigenaar, zit daarom te springen.'

Zichtplateau

In de stal is een zichtplateau gebouwd, zodat bezoekers de schapen, geiten en de Blonde d'Aquitaine-runderen kunnen bewonderen. 'We hebben een aantal jaren terug van een zorgboerderij een dragende koe gekocht die we heel toepasselijk Blondie hebben genaamd. Aan het eind van de zomer hopen we een kleine vijftig runderen te hebben', zegt Hopman. 'En we vermarkten het vlees zelf.'

Blonde d’Aquitaine in de wei.
Blonde d’Aquitaine in de wei. © Michiel Elands

Het multifunctionele boerenbedrijf zal verder eigen horeca krijgen met speelvoorzieningen en kinderfeestjes en educatieprojecten organiseren. 'Misschien worden we ook een inspiratieplek voor het bedrijfsleven', loopt Hopman op de huidige plannen vooruit.

Mobiele kippenstal

De eerste mobiele kippenstal voor vrije-uitloopkippen is net geleverd. Een serieuze afzet van eieren wordt op HARM's Hoeve gecombineerd met de beleving van eieren rapen. De stal past binnen de natuurinclusieve visie om de kippen over de weides te laten rouleren om zo de bodem op een natuurlijke manier te verbeteren.

De mobiele kippenstal biedt onderdak aan vrije-uitloopkippen.
De mobiele kippenstal biedt onderdak aan vrije-uitloopkippen. © Michiel Elands

Hoewel de kennis en expertise van de veehouderij vooral uit de koker van Hopman komen, krijgt Bruijsten het allemaal voor de kiezen. 'Laatst gingen Pierre en Jessica weg op het moment dat een schaap ging lammeren. Ik heb meteen Pierre gebeld', vertelt Bruijsten. Hopman: 'Maar ik zei: 'Probeer het eerst zelf maar op te lossen en bel mij pas, als er iets mis lijkt te gaan.' Van in het diepe springen en zelf naar boven komen, leer je volgens mij het meest.'

Folders

Aan de muur van het kantoor hangen nog folders met daarop: 'Dit voorjaar geopend'. 'Dat wordt ergens in de zomer, want we weten niet precies hoe alle werkzaamheden verlopen', zegt Hopman.

Twijfels of het nieuwe concept aanslaat, ontbreken bij de drie initiatiefnemers. Bruijsten heeft, als onderdeel van haar studie vrijetijdsmanagement, een enquête gehouden onder vijfhonderd mensen. Daaruit blijkt een grote animo voor dit concept. 'Jong en oud is op zoek naar een eerlijk product met een goed verhaal én recreatie in de eigen omgeving.'

Lede ogen

Hopman ziet de markt met lede ogen aan: varkens- en melkveehouders die massaal hun producten afzetten om achteraf te horen wat de prijzen zijn. De ZLTO-afdelingsbestuurder wil samen met Fenna Bruijsten in een korte keten laten zien dat het anders kan.

HARM's Hoeve combineert veehouderij met lokaal toerisme. De eigen producten worden op én buiten de boerderij afgezet. Onder het hele concept ligt een gedegen marketingstrategie, zowel in de digitale wereld als op de boerderij zelf. 'Schapen scheren, dat moet je straks hier kunnen zien, maar ook via een filmpje', vindt Hopman.

Mascotte

Drijvende kracht achter de marketing is Bruijsten. Zij kwam met het idee om HARM's Hoeve een eigen mascotte te geven in de fictieve persoon van Harm. 'De naam lijkt een beetje op Bram, de zevenjarige zoon van Pierre en Jessica Hopman', zegt Bruijsten. 'Maar het is bewust geen Bram, want we vinden het straks zijn eigen keuze of hij de boerderij over wil nemen of niet', vult zijn vader aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 8°
  10 %
 • Maandag
  21° / 8°
  10 %
Meer weer