'Je ontkomt er niet aan om maatregelen te nemen'

Energieleverancier Nuon is een pilot gestart met het uitvoeren van energiescans. Het melkveebedrijf van de familie Kraaij in Landsmeer is een van de eerste pilotbedrijven waar de scan wordt uitgevoerd. 'Ik denk dat we wel het een en ander kunnen besparen', stelt Jan Kraaij.

%27Je+ontkomt+er+niet+aan+om+maatregelen+te+nemen%27
Nuon
© Nuon

Lopend door de stal is zijn blik meteen naar boven gericht. Verlichting is altijd een aandachtspunt als het gaat om energiebesparing, weet Mark Derksen, adviseur bij CFP Green Buildings. Hij voert de energiescan uit namens Nuon op het melkveebedrijf van de familie Kraaij in Landsmeer.

Derksen telt zestien tl-lampen van 58 watt. 'Als je deze vervangt voor retrofitledverlichting van 24 watt, dan heb je je investering binnen drie jaar terugverdiend', schat hij in. 'Je hoeft alleen de voorschakelaar weg te halen en nieuwe buizen te plaatsen. De armaturen kunnen blijven hangen. Dat is per lamp misschien vijf minuten werk.'

Rendabeler

Jan Kraaij ziet dat wel zitten. Hij houdt momenteel 93 melkkoeien. 'In de andere stallen heb ik ook nog tl-buizen hangen. Al met al zullen het er zo'n zestig zijn. Hoewel ik altijd het licht uitdoe, als ik niet in de betreffende stal hoef te zijn, is led gewoonweg veel rendabeler.'

Je kunt beter meeliften op de trends nu er nog subsidies voorhanden zijn dan dat je achteraf nog aan de slag moet

Jan Kraaij, melkveehouder in Landsmeer

Het melkveebedrijf van familie Kraaij is een van de honderd bedrijven die door Nuon zijn benaderd als pilotbedrijf. 'Ik heb zelf de indruk dat we hier en daar wel wat energie kunnen besparen', zegt de melkveehouder, die per jaar zo'n 45.000 kilowattuur en 3.500 kubieke meter gas verbruikt. 'Ook ben ik benieuwd naar zonnepanelen. We hebben een stal die haaks op het zuiden staat. Daar zouden ze mooi op passen. Dat dak moet er toch af. Er zit 5 procent asbest in.'

PV-panelen

Die betreffende stal was ooit machineloods, maar nu staat het jongvee er. De stalen constructie valt Derksen meteen op. 'Dat vormt een goede combinatie met PV-panelen. Waarschijnlijk is het sterk genoeg om het dak vol te leggen.'

Daarnaast ziet de adviseur ook nog wat opties die minder grote investeringen vragen. Zo heeft Kraaij een kleine compressor aangesloten op een grotere – kapotte – compressor om toch voldoende druk te behouden, als hij zijn trekkerbanden oppompt.

'De kleinere compressor houdt de grotere compressor continu onder druk. Je kunt daar makkelijk een tijdschakelaar tussen zetten, waardoor hij bijvoorbeeld 's nachts, als je 'm niet gebruikt, niet telkens aanslaat', stelt Derksen. 'Dat is een simpele maatregel die meteen een besparing oplevert.'

Warmteterugwinning

De familie Kraaij heeft in de loop der tijd wel al enkele energiebesparende maatregelen getroffen. Zo is drie jaar geleden het dak van een andere stal geïsoleerd. Daar liggen nu sandwichpanelen op. Ook doet de familie aan warmteterugwinning. In het tanklokaal hangt een warmtewisselaar. De warmte die de koelmotor afgeeft, gaat naar de boiler die het tapwater en het water om de melktank te spoelen, verwarmt.

'Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan om energiebesparende maatregelen te nemen', zegt de melkveehouder. 'FrieslandCampina vraagt om duurzaamheidsmaatregelen, maar ook de verzekering gaat steeds zwaardere eisen stellen. Je kunt beter meeliften op de trends nu er nog subsidies voorhanden zijn dan dat je achteraf nog aan de slag moet. Dat kost alleen maar geld.'

Warmtepompinstallatie

Toch is de ketel in het woonhuis al zo'n dertig jaar oud. 'Daar valt winst op te behalen', ziet Derksen meteen. 'Ten eerste zou je kunnen kiezen voor een warmtepompinstallatie in plaats van een ketel. In combinatie met een zonneboiler op het dak kun je het tapwater verwarmen', licht de adviseur toe.

Omdat de koelmotor 's nachts niet uit kan – de melk in de tank zou dan te warm worden, waardoor het kiemgetal stijgt -, heeft Derksen een alternatief. 'De ketel kan vervangen worden door een nieuwere versie. Zou je 'm nu vervangen voor een nieuwe HR107-ketel, dan is dat een investering van 1.600 euro', zegt hij kijkend naar de Nuon DuurzaamheidsScan op zijn laptop.

Gaskosten besparen

'Maar je bespaart er op jaarbasis 380 euro aan gaskosten mee. Al moet ik zeggen dat dit wel indicaties zijn. We kunnen voor deze getallen geen garanties afgeven.'

De zonnepanelen vragen logischerwijs een grotere investering. Uitgaande van 200 vierkante meter dak komt Derksen hij uit op 37.200 euro met een terugverdientijd van 6,2 jaar.

Subsidie

In de meeste gevallen is er voor het plaatsen van zonnepanelen subsidie beschikbaar, waardoor de terugverdientijd nog lager komt te liggen.

De melkveehouder kijkt geïnteresseerd. 'De offerte die ik ooit had aangevraagd voor zonnepanelen op dat betreffende dak, lag flink hoger, dus deze uitkomst is zeker het overdenken waard. Daarnaast wil ik sowieso overstappen op ledverlichting, dus stuur me maar het rapport en de bijbehorende offertes.'

Pilot

De energiescans van Nuon zitten nog in de pilotfase. Het energiebedrijf heeft honderd klanten, vijftig in het mkb en vijftig grotere bedrijven in diverse branches, benaderd om een energiescan te laten uitvoeren. De kosten neemt Nuon voor haar rekening.

'We willen eerst bezien of onze klanten hier baat bij hebben, of ze bereid zijn om te investeren en om te bekijken of wij hier iets aan kunnen verdienen', legt Mandy Pijls, propositiemarketeer bij Nuon, uit. 'Als die uitkomsten positief zijn, willen we de energiescans structureel gaan invoeren.'

Economisch voordeel

De energieleverancier werkt daarbij samen met CFP Green Buildings die de scans daadwerkelijk uitvoert. 'We merken dat vooral het mkb steeds meer bezig is met verduurzamen', voegt Pijls toe. 'In de crisis werd het vooral gezien als linkse hobby, maar nu ontdekken steeds meer ondernemers dat verduurzamen substantieel economisch voordeel kan opleveren. Daarnaast stelt de regelgeving steeds meer eisen. Een gemeente als Amsterdam heeft de ambitie energieneutraal te willen worden, maar een bedrijf als FrieslandCampina ook. Het mkb, in dit geval de melkveehouders, moet daarin mee. Vandaar dat we onze klanten dit willen aanbieden. We willen daarop inspringen.'

Wilt u meer informatie over de Nuon DuurzaamheidsScan? Ga dan naar www.nuon.nl/duurzaamheidsscan.

Nuon

Wij maken het mogelijk om binnen één generatie zonder fossiele brandstoffen te kunnen leven: thuis, op het werk én onderweg. Niet alleen...

Lees verder »

Meer van Nuon

Meer artikelen van Nuon »

Artikelen over Nuon