%27Huisvesting+en+management+gelten+vaak+niet+optimaal%E2%80%99
Interview
© Jan Essens

'Huisvesting en management gelten vaak niet optimaal’

Hoe de quarantaine- en adaptiestal het best kan worden ingericht, verschilt per bedrijf en moet ook per bedrijf worden beoordeeld. Dat zegt onafhankelijk adviseur Jan Essens van Varkess. De praktijksituatie is volgens hem vaak niet optimaal.

Wat valt u op bij opfokbedrijven?

'Dat op veel bedrijven de situatie niet optimaal is. En dan gaat het om zowel huisvesting, quarantaine als adaptatie. Bij eigen aanfok zie ik toch nog vaak dat de opfokzeugen weliswaar in een apart hok worden gehouden, op dezelfde afdeling als de vleesvarkens. Of dat er geen goede mogelijkheden zijn om opfokzeugen groepshuisvesting aan te leren.

In een groter hok kan een opfokgelt meer lopen. Dat is goed voor de ontwikkeling van het beenwerk en de klauwen

Jan Essens, zelfstandig adviseur

'Wat ik ook vaak zie is dat de hokken aan de krappe kant zijn. Opfokzeugen van zo'n zes maanden of ouder moeten minimaal 1,5 vierkante meter per gelt tot hun beschikking hebben.'

Wat is het belang van een goede opfok?

'Een opfokzeug is je nieuwe zeug voor de toekomst. In een goede opfok ligt de basis voor een optimaal producerende zeug. En dat is weer van grote invloed op het technisch en economisch resultaat van je bedrijf.'

Welke verbeteringen zijn mogelijk?

'Dat verschilt van bedrijf tot bedrijf. Je moet dat per situatie beoordelen en dan vanuit de bedrijfssituatie een plan maken. Wat dan mogelijk is, hangt onder andere af van het bouwblok, de vergunningsruimte en financiën.'

En in geval van nieuwbouw?

'Dan streven we de ideale situatie na. In de praktijk betekent dat een volledig aparte stal voor quarantaine en adaptatie. In het geval van eigen aanfok gaat het dan om kleine afdelingen waarin elke twee weken opfokzeugen apart per leeftijd kunnen worden opgelegd. Hoe groot die afdelingen precies worden, hangt af van het vervangingspercentage en het aantal zeugen.
'Als het gaat om aankoop is het advies dat eens in de acht weken te doen en die zeugjes ook per leeftijd apart op te fokken.'

Wat is de ideale groepsgrootte?

'Ik zie liever hokken met tien opfokzeugen dan met vijf. In een groter hok kan een opfokgelt meer lopen. Dat is goed voor de ontwikkeling van het beenwerk en de klauwen. De basis voor klauwproblemen ligt vaak al in de opfok.'

Wat zou u opfokkers willen meegeven?

'Dat het belangrijk is actief met de opfokzeugen bezig te zijn en dat belonen positief werkt. Een gelt moet niet bang voor je zijn. Is ze dat wel, dan wordt het vooral in de groep (in mindere mate in de kraamstal) nog een lastig verhaal.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer