Droogte+zeker+tot+diep+in+volgende+week
Nieuws
© maartje van Berkel

Droogte zeker tot diep in volgende week

Het einde van de droogteperiode is nog lang niet in zicht. Dat zegt Weerplaza op basis van zogeheten modelberekeningen. Het blijft volgens het weerbureau tot ‘diep in volgende week' op de meeste plaatsen droog.

‘De gevolgen laten zich raden: bijvoorbeeld natuurbranden en een toename van blauwalg in zwemwater', aldus een woordvoerder. ‘Door de aanhoudende droogte zijn mogelijk flinke maatregelen nodig, om een watertekort te voorkomen.'

Alleen in de zomer van 1976 was het tekort aan neerslag groter. ‘In de zomer is het normaal dat er een tekort is, meestal tussen 50 en 100 millimeter. Nu is het tekort gemiddeld al 161 millimeter over heel het land, in sommige regio's al meer dan 200 millimeter.'

Boete

In een aantal regio's riskeren boeren een boete als ze sproeien met water uit sloten, kanalen of beken. Sommige dijken worden natgehouden om te voorkomen dat ze scheuren en bezwijken.

Waterschappen, Rijkswaterstaat en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) roepen iedereen op om vooral zuinig te zijn met water.

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer