Sovon+ziet+geen+massale+zwaluwsterfte
Nieuws
© niels de vries

Sovon ziet geen massale zwaluwsterfte

Het gaat niet massaal slecht met de huis- en boerenzwaluw in Noord-Nederland. Dat stelt Sovon Vogelonderzoek Nederland naar aanleiding van een bericht in het Dagblad van het Noorden.

Ecoloog Jan Doevendans meldde in dat artikel dat hij veel dode jonge huiszwaluwen en -zwaluwen met ondergewicht aantreft in het Lauwersmeergebied.Oorzaak van de zwaluwensterfte is volgens Doevendans een gebrek aan insecten. 'De zwaluwen zijn de controleurs van de insectenpopulatie.'

De berichtgeving schoot veel boeren in het verkeerde keelgat, vooral omdat Doevendans zegt dat het insectentekort komt door gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Zij laten Nieuwe Oogst weten dat het juist stikt van de zwaluwen en vliegen in hun schuren.

Sovon heeft geen meldingen ontvangen van massale zwaluwsterfte, geeft woordvoerder Albert de Jong aan. Volgens hem is nuancering op zijn plaats. 'Dit gaat om een klein gebied. Om echt uitspraken te doen moet je in een groter gebied over een langere periode onderzoek doen.'

Verschil

Bovendien is het goed om verschil te maken tussen huis- en boerenzwaluwen, merkt hij op. De huiszwaluw zit vooral bij gevels van woningen, de boerenzwaluw in stallen of schuren. Daar waar sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw de populatie van beide soorten zwaluwen daalde, is sinds twintig jaar een lichte stijging te zien, stelt de woordvoerder.

Een verklaring hiervoor heeft hij niet. In Nederland vliegen rond de 250.000 boerenzwaluwen rond en ongeveer 85.000 huiszwaluwen, schat De Jong. Met name in paardenhouderijen zitten volgens hem veel boerenzwaluwen. 'Dat heeft met de inrichting van de stallen te maken. En het aantal paardenhouderijen is de laatste jaren verdubbeld.'

Zestig nesten

Melkveehouder Rutger Talsma op Schiermonnikoog heeft jaarlijks zestig zwaluwnesten in zijn schuren en stallen. Hij hangt zelf ook kunstnestjes op. 'Ik ben blij met de zwaluwen; het zijn hele mooie vogels. We hebben nog nooit zoveel vliegen gehad als dit jaar, ze vreten ze allemaal op.'

Dat er soms een zwaluw doodligt, daarover maakt Talsma zich geen zorgen. 'Dat komt meestal door het koude weer. Het is dit jaar niet anders dan andere jaren.' Doevendans bestrijdt dat hij tegenover het Dagblad van het Noorden heeft gezegd dat de de landbouw met zijn bestrijdingsmiddelen veroorzaker is van de insectensterfte. 'Daarover heb ik de krant gebeld. Dat heeft de redactie er zelf van gemaakt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer