Boer+welkom+bij+nieuw+ondernemersloket+bankklachten
Nieuws
© Twan Wiermans

Boer welkom bij nieuw ondernemersloket bankklachten

Boeren en tuinders kunnen sinds 1 juli met klachten over financiële dienstverlening door hun bank terecht bij klachteninstituut Kifid. Tot nu toe richtte dit loket zich alleen op consumenten.

Ondernemers met klachten over een geldlening of kredietfaciliteit waren tot voor kort aangewezen op de rechter. Dat is voor een kleinere ondernemer of zzp'er duur en bovendien tijdrovend. Op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is nu voor hen een klachtenloket beschikbaar bij Kifid, het klachteninstituut voor financiële dienstverlening.

Het loket is nadrukkelijk ook bedoeld voor boeren en tuinders met klachten over hun zakelijk krediet. Bijvoorbeeld als er een geschil is over de wijziging van het rentetarief of als de bank het krediet opzegt of opeist en de ondernemer de rechtmatigheid hiervan betwist.

Reglement geschillenbeslechting

Een ondernemer kan bij Kifid niet klagen over een afwijzing van een kredietaanvraag, het staat een bank of financier vrij om een kredietverzoek te weigeren. In het zogenoemde reglement voor Geschillenbeslechting kleinzakelijke financiering is vastgelegd welke klachten door Kifid worden behandeld en hoe de klachtenprocedure werkt.

Zo moet de klacht gaan over een financiering die is aangevraagd vanaf 1 juli 2018. De uitspraken van Kifid over kleinzakelijke financiering zijn in principe bindend. Dit betekent dat de bank of andere financier, ongeacht de uitkomst, de uitspraak zal opvolgen.

Eigen bijdrage

Om als ondernemer of zzp'er een beroep te kunnen doen op Kifid, mag de omzet van het bedrijf niet hoger zijn dan 5 miljoen euro per jaar. Voor de klachtbehandeling dragen ondernemers 250 euro in de kosten. Indien de ondernemer in hoger beroep gaat bij Kifid kost dat 500 euro.

Kifid kan in een bindende uitspraak maximaal 250.000 euro aan geleden schade toewijzen aan een ondernemer. Hogere bedragen worden toegewezen in een niet-bindende uitspraak.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer