Geen zorgen Dijsselbloem over lening met onderpand

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) maakt zich nog geen grote zorgen over mogelijke nieuwe regels voor leningen met onderpand. Hij wacht de uitkomsten af van het overleg over de zogenoemde Basel IV regels.

Geen+zorgen+Dijsselbloem+over+lening+met+onderpand
© Nieuwe Oogst

Nederlandse banken trokken de afgelopen tijd aan de bel over de dreigende regels. Zo waarschuwde de Rabobank dat leningen voor grondgebonden agrarische bedrijven flinker duurder zullen worden of dat er minder geleend kan worden.

In antwoord op Kamervragen van de VVD wijst Dijsselbloem er op dat de besprekingen over de Basel IV regels nog gaande zijn. In januari zouden knopen worden doorgehakt, maar een voor deze maand geplande bijeenkomst is uitgesteld.

Stevige standaarden

De bewindsman hecht belang aan 'stevige' internationale minimumstandaarden voor de bankensector. Hij wil afspraken daarover in principe ook vastleggen in de Europese wetgeving.

De EU is echter niet verplicht om nieuwe standaarden ongewijzigd in wetten vast te leggen. Als bijzonder grote gevolgen dreigen voor het verstrekken van leningen, bijvoorbeeld in de landbouw, dan kan de EU volgens Dijsselbloem kiezen voor een afwijkende aanpak.

Aanpassing voorstellen

Of daar ook werkelijk reden voor is, kan hij nog niet zeggen. De Nederlandsche Bank heeft eerder laten weten dat de voorstellen flinke gevolgen kunnen hebben, ook voor Nederlandse banken. 'Daarom wordt in Bazels verband gewerkt aan het aanpassen van de conceptvoorstellen', aldus de minister.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer