23+hectare+glas+voor+gras+in+Midden%2DDelfland
Nieuws
© Provincie Zuid-Holland

23 hectare glas voor gras in Midden-Delfland

Het Rijk en provincie Zuid-Holland hebben via enkele lokale programma's zo'n 23 hectare verspreid liggend glas in MIdden-Delfland gesaneerd.

De afgelopen maanden zijn weer kassen aan de Westgaag 5a in Maasland gesloopt. Het perceel is inmiddels ingezaaid waardoor er in de lente van 2016 koeien kunnen grazen.

De vertrekkende kwekers krijgen door de verkoop van de verouderde kassen de mogelijkheid elders hun bedrijf voort te zetten en uit te breiden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Aquafleur. Dit bedrijf verhuisde van de Westgaag 5a naar de Burgerweg in Maasland.

Programma

Het verwijderen van de kassen wordt door het Rijk en provincie Zuid-Holland gefinancierd vanuit het zogeheten IODS-programma - de Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam - en het programma Hof van Delfland.

Het IODS-programma dient om de kwaliteiten van Midden-Delfland te versterken door maatregelen voor landschap, natuur, recreatie en duurzame melkveehouderij. Daarnaast moet het programma zorgen voor een goed ingepaste A4 Delft-Schiedam.

Karakteristiek

Wethouder Govert van Oord: 'Verouderde kassen maken plaats voor grasland. Dat past perfect bij de verdere versterking van ons typisch Midden-Delflandse landschap met haar karakteristieke vergezichten en de koeien in de wei. 'En meer grasland betekent ook meer ontwikkelingsmogelijkheden voor onze melkveehouderij.'

Midden-Delfland kenmerkt zich door haar open veenweide landschap. Verspreid liggende oude kassen in het gebied dragen daar niet aan bij. Daarom worden zoveel mogelijk verouderde kassen verwijderd uit Midden-Delfland.

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer