Platform+onderzoekt+betere+verwaarding+planten
Nieuws
© Haijo Dodde

Platform onderzoekt betere verwaarding planten

Platform PlantValue, dat zich toelegt op de totale en zo hoog mogelijke verwaarding van planten, is vrijdagochtend gelanceerd.

Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst bij onderzoeks- en adviesinstelling HLB in Wijster. Onder het toeziend oog van de gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe, ondertekenden de partners die PlantValue vormen een overeenkomst om samen te werken aan de verwaarding van planten.

Het doel van het platform is om nieuwe toepassingen te ontdekken voor plantinhoudstoffen. Dit kan zijn voor medicinaal gebruik, maar ook bijvoorbeeld voor de groene gewasbescherming. Tevens wordt gekeken naar het optimale gebruik van de reststromen van de verschillende landbouwgewassen.

Driejarig project

De partners binnen PlantValue zijn de onderzoeksinstellingen HLB en het Louis Bolk Instituut en de bedrijven Macrophylla healthplants, Ecostyle en Bioclear Earth. PlantValue begint in principe als een driejarig project. Het budget voor die periode is ongeveer 100.000 euro, daarvan is 70 procent gesubsidieerd in de vorm van POP3-gelden en cofinanciering via de provincie Drenthe.

Directeur Janny Peltjes van het HLB vertelt dat PlantValue is ontstaan vanuit de missie dat er meer moet gebeuren met de rijkdom van planten en gewassen. 'We willen een platform zijn dat de vele initiatieven op het gebied van plantinhoudstoffen bij elkaar brengt en faciliteert. Uiteindelijk willen we businesscases ontwikkelen die op termijn interessant zijn voor gewastelers.'

Peltjes voegt eraan toe dat het niet de bedoeling is dat alleen de huidige partners betrokken blijven bij PlantValue. 'We vormen een open platform. Elk bedrijf of instelling die belangstelling heeft in een bepaalde businesscase of iets wil inbrengen, is welkom.'

Kracht van natuur

Volgens gedeputeerde Jumelet laat een project als PlantValue zien wat de kracht is van de natuur en ook dat er nog veel te ontdekken is. 'In het kader van ons programma Toekomstgerichte Landbouw ondersteunen we graag dit soort initiatieven. Het is goed dat partijen samen werken aan oplossingen voor de vele vraagstukken waar de landbouw voor staat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer