Bodem gebaat bij afstemming boer en loonwerker

Door een betere afstemming tussen boer en loonbedrijf is bij bodembeheer nog veel winst te behalen. Dat stelden de aanwezigen van kennismiddag Gouden Gronden vast.

Bodem+gebaat+bij+afstemming+boer+en+loonwerker
© Eigen Foto

In het programma Gouden Gronden werken het waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen en de landbouw samen aan een beter bodembeheer. Tijdens de kennismiddag op loonbedrijf Stuut in Zevenhuizen ging het afgelopen dinsdag vooral over landbouwmechanisatie.

Het doel van Gouden Gronden is beter bodembeheer, een betere waterkwaliteit en minder verdroging. Ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan beter bodembeheer zijn bandendrukwisselsystemen, niet-kerende grondbewerking, verdere automatisering en autonome voertuigen.

Projecten

Douwe Hollenga, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest, pleitte voor meer samenwerking om die ontwikkeling een boost te geven. Het programma Gouden Gronden kan volgens hem een instrument zijn om in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer projecten op te zetten.

Benny Rijzebol gaf namens loonbedrijf Stuut aan dat er al een ontwikkeling is naar een lagere bandendruk, kleinere en lichtere machines en het gebruik van data. Hij wees erop dat de afstemming tussen de vraag van de klant en het loonbedrijf belangrijk is. Samenwerking acht hij nodig voor een goed bodembeheer.

Actieve rol

Namens Cumela zette Gerben Zijlstra de ontwikkelingen in de sector op een rij. De brancheorganisatie wil een actieve rol spelen bij de toekomstige ontwikkelingen door bijvoorbeeld kennis te delen. Ook Zijlstra acht meer samenwerking vruchtbaar.

Peter Oosterhof benaderde de problematiek op zijn eigen wijze. Deze naar biologisch overschakelende boer vroeg zich af of we niet veel meer de natuur zelf het werk kunnen laten doen. Zijn boekhoudcijfers bewijzen dat het ook rendeert.

Adviezen

Tijdens de discussie werd duidelijk dat sommige boeren de loonwerker een beetje als 'hun adviseur' zien en dat daar ook de adviezen vandaan moeten komen om het in de toekomst beter of anders te doen. De gesprekken zouden meer moeten gaan dan alleen over de nota.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer