Sierteelt+onder+glas+wint+terrein
Nieuws
© FloraHolland

Sierteelt onder glas wint terrein

De glassierteelt in Nederland is in areaal gegroeid. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de CBS Landbouwtelling 2018.

Vooral de snijbloemen- en plantenteelt is dit jaar uitgedijd. Het areaal snijbloemen klom van 1.690 naar 1.780 hectare, oftewel met ruim 5 procent. De toename heeft vooral in rozen en chrysanten plaatsgevonden. Het oppervlak gerbera's is gelijk gebleven aan vorig jaar en dat van lelies en orchideeën kromp. Het is voor het eerst sinds de eeuwwisseling dat het snijbloemenareaal groeide.

De cijfers van het CBS laten verder zien dat de potplantenteelt van 1.320 naar 1.380 hectare is gegaan. Zowel bloeiende als groene planten wonnen terrein. Het aantal bedrijven met potplanten is licht toegenomen: dat van snijbloemen kalfde iets af.

Boomkwekerijgewassen

De teelt van boomkwekerijgewassen onder glas gebeurt in 2018 op dezelfde schaal als in 2017, aldus het CBS. Het areaal is 400 hectare. Wel vindt in deze branche een verschuiving plaats van plantenteelt naar vermeerdering. Perkplanten worden evenals vorig jaar op 310 hectare geteeld.

Het totale oppervlak van de sierteelt onder glas is van 3.590 naar 3.710 hectare gegaan. Het aantal bedrijven van 1.760 naar 1.710. Hier is de teruggang ongeveer 3 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer