LTO+over+ammoniakdossier%3A+%27Blijf+geloven+in+eigen+handelen%27
Achtergrond
© ruben meierink

LTO over ammoniakdossier: 'Blijf geloven in eigen handelen'

Verdwenen ammoniakdata van de Wageningen Universiteit dat boven water komt, maar niet openbaar wordt gemaakt. En ammoniakmeetstations die te dicht op boerenbedrijven staan, waardoor de landelijke ammoniakemissie 30 procent te hoog berekend. In de studio van Nieuwe Oogst TV legt bestuurder Trienke Elshof uit wat LTO Nederland met deze gegevens doet.

Twee weken geleden werd bekend dat Wageningen UR toch nog beschikt over verloren gewaande data van ammoniakproeven tussen 1997 en 2011. Een verzoek van de Stichting Mesdagfond om deze gegevens te delen, is door de universiteit in Wageningen afgewezen.

De stichting heeft de Tweede Kamer gevraagd in te grijpen zodat 'verdwenen' ammoniakdata van Wageningen UR alsnog openbaar worden gemaakt.

Ammoniakmeetstations

Daarnaast werd begin deze maand bekend, dat twee van de vier ammoniakmeetstations in landbouwgebied verkeerde informatie leveren. De meetstations van het RIVM in Wekerom en Vredepeel staan te dicht bij een boerenbedrijf gevestigd. Hierdoor wordt de ammoniakemissie te hoog berekend. In Nederland staan zes meetstations, waarvan vier in landbouwgebieden.

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer