Europlant+betaalt+gemiddeld+30%2C52+euro
Nieuws
© Eigen Foto

Europlant betaalt gemiddeld 30,52 euro

Europlant Aardappel betaalt voor oogst 2017 een gemiddelde uitbetalingsprijs van 30,52 euro per 100 kilo pootgoed.

Europlant Aardappel heeft dat maandag tijdens haar jaarlijkse telersvergadering in Heerenveen bekend gemaakt. De prijs is op basis van herfstlevering, alle rassen, alle pootgoedmaten, los afgehaald, klasse A tot en met S, voor afdracht van licenties en exclusief btw.

Het gemiddelde van alle betaalde vergoedingen voor bewaring, opzakken, en dergelijke bedraagt 3,15 euro per 100 kilo. Daarmee komt de gemiddelde uitbetaling voor oogst 2017 inclusief vergoedingen uit op 33,67 euro per 100 kilo.

De 33,67 euro inclusief vergoedingen per 100 kilo is minder dan de 37,23 euro van oogst 2016, maar hoger dan de gemiddelde uitbetaling in 2015 (33,28 euro) en 2014 (30,44 euro).

Consumptierassen

In het binnenland was een goede belangstelling voor de consumptierassen van Europlant. Het verkochte volume in Nederland van Regina, Venezia en Jelly ontwikkelde zich positief. Ook op de re-export markten was de interesse voor deze rassen goed.

Ivetta, een tafelras met een zeer brede nematodenresistentie, was goed gevraagd. Deze combinatie van een goede consumptiekwaliteit met een brede nematodenresistentie is zeldzaam.

Export

In de export focust Europlant zich naast de traditionele markten op een aantal nieuwe markten. De aardappel heeft in deze gebieden een goede toekomst voor zich, ook omdat overheden daar de transitie naar aardappel als duurzamer alternatief voor mais en rijst ondersteunen.

Bij de introductie wordt gestart met robuuste rassen, zoals bijvoorbeeld Jelly, een ras dat ook dit jaar goed gevraagd was en naar vijftig landen werd geëxporteerd.

Europlant Aardappel in Heerenveen is onderdeel van de Europlant-groep. Deze groep vermarkt jaarlijks 250.000 ton pootgoed van 102 eigen rassen, naar 80 landen, via 12 eigen verkoopvestigingen wereldwijd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer