Eerste+Koreaanse+varkenshouders+op+cursus
Nieuws
© Nely Van den Oetelaar

Eerste Koreaanse varkenshouders op cursus

Zeven Koreaanse varkenshouders, drie adviseurs en een onderzoeker hebben deze week een vijfdaagse training gevolgd in Nederland. Doel daarvan is hen kennis te laten maken met het integrale management zoals dat in Nederland wordt toegepast.

Het is de tweede groep Koreanen die in Nederland wordt getraind, maar de eerste met varkenshouders. De vijf dagen zijn gericht op kennisoverdracht en praktisch ingericht: drie dagen training door Jan Essens van VON Netherlands, een dag met inleidingen door partners uit het project en een dag waarbij de groep de HyCare-stal De Raamloop in Bladel en Van Rooi Meat in Helmond bezocht.

'Het bewustzijn dat varkens houden een proces is waarbij alles met elkaar samenhangt en je op ieder signaal moet letten, is er veel te weinig', zegt Robert Hoste, econoom varkensproductie bij Wageningen Economic Research. De training maakt deel uit van een vierjarig project van Wageningen University & Research dat de varkenshouderij in Zuid-Korea moet aanjagen.

Kennis delen

Een ander belangrijk element van de training is kennis delen, onder andere via studiegroepen. Dat zit niet in de cultuur van Koreanen, weet Hoste. Dat is een erfenis van de Chinese denker Confucius. Als je die volgde, dan kwam het wel goed. 'Het klakkeloos kopiëren zit diep verankerd in de hele Aziatische cultuur. Ontwikkelingen gaan daardoor moeizaam.'

Daar verandering in brengen, wordt binnen het project nog een grote uitdaging, zegt Hoste.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer