Bietenrooier+met+elektrische+aandrijving
Nieuws
© Han Reindsen

Bietenrooier met elektrische aandrijving

Derk Mulder uit Mussel stond eind vorige week met twee zelfgebouwde miniaturen op een regiobijeenkomst in Wedde. Alles is elektrisch aangedreven.

Mulder was vroeger loonwerker in de Veenkoloniën. Hij mocht altijd graag met ijzer werken en dat is hij na zijn pensionering blijven doen. Mulder beschikt nog diverse machines voor metaalbeperking.

Aan de Agrifac bietenrooier heeft Mulder zo'n twee jaar gewerkt. 'Het gaat niet alleen om de constructie. Het is ook steeds zoeken naar de geschikte materialen, want hij moet niet te zwaar worden. De bietenrooier weegt toch nog zo'n 300 kilo.'

Elektromotoren

Alle onderdelen die bij een normale bietenrooier bewegen, zijn bij de miniatuur elektrisch aangedreven. Overal zitten kleine elektromotoren. Op de plek waar zich normaal de motor bevindt, zit nu een accu. De meeste schakelaars zitten in de cabine. 'Het onderstel is van een elektrische grasmaaier', geeft Mulder aan.

Voor de transportketting van de bieten naar de bunker heeft Mulder veel ijzeren spijltjes moeten maken. 'Per dag maakte ik er een stuk of vijf. Daarna ging ik eerst wat anders doen, anders werd het zo'n eentonig werk.'

Op de Agrifac bietenrooier zit een plaatje: bouwjaar 2014. Daarna is Mulder niet stil gaan zitten: naast de bietenrooier staat nu een kiepwagen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer