Brexit
Column
© Dirk Hol

Brexit

Wordt u wel goed gehoord door dit kabinet? Die vraag kreeg ik tijdens de hoorzitting over de Brexit. Mijn antwoord was een volmondig 'ja'. Zowel de ministeries van Landbouw, Economische Zaken als Algemene Zaken hebben een open oor voor ons en onze collega's van VNO-NCW en MKB-Nederland als het Brexitzaken betreft.

Belangrijker is dat ze ons in Brussel ook goed horen. Nederland onderhandelt namelijk niet met het Verenigd Koninkrijk, dat doen mensen uit Brussel onder leiding van Michel Barnier. Daarom hielden landbouworganisaties uit het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Duitsland en LTO Nederland donderdag in Brussel het Brexit Event.

Onder het motto 'Brexit: Our shared farming future' werd met de mensen in Brussel die erover gaan, een symposium gehouden over de belangen van de landbouw in relatie tot de Brexit. Britse en continentale organisaties stonden schouder aan schouder tegenover de mensen van de Europese Commissie die erover onderhandelen en brachten onze belangen onder de aandacht. Direct bij de bron dus.

Voor boeren en tuinders, en zeker de Nederlandse, staat er veel op het spel. Nederland exporteert jaarlijks voor zo'n 12 miljard euro aan land- en tuinbouwproducten naar het Verenigd Koninkrijk. Bij een harde Brexit, zonder goed handelsakkoord, kan die export hard worden geraakt.

Bij het niet goed oplossen van de Ierse grenskwestie bestaat het gevaar dat ongecontroleerd producten van de wereldmarkt de EU binnenkomen

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Bij het niet goed oplossen van de Ierse grenskwestie bestaat het gevaar dat ongecontroleerd producten van de wereldmarkt de EU binnenkomen. Producten waarvan je je kunt afvragen of ze aan de hoge Europese standaarden voldoen. Daar kunnen alle Europese boeren en consumenten last van hebben. Alle reden dus om gezamenlijk deze gevaren te keren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer