EU+stemt+voor+verbod+neonics
Nieuws
© Nieuwe Oogst

EU stemt voor verbod neonics

De EU-lidstaten hebben vrijdag ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen met daarin werkzame stoffen uit de groep van neonicotinoïden (neonics) in te perken. Ook Nederland stemde voor het verbod op deze zogeheten neonicotinoïden.

Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, waarvoor sinds 2013 al beperkingen gelden. Gebruik in kassen blijft toegestaan, zoals Nederland graag wilde. Het buitenverbod treedt aan het eind van het jaar in.

Bijen zijn onmisbaar bij de bestuiving van gewassen en deze middelen vormen daarmee een gevaar voor de biodiversiteit, zo lichtte landbouwminister Carola Schouten eerder in de Tweede Kamer haar positie toe.

Gevolgen

De voorgestelde restricties hebben gevolgen voor een aantal teelten in Nederland. Uit een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat zo'n verbod een grote impact zal hebben op de teelt van pootaardappelen, graszoden, suikerbieten, voederbieten, hop en de onbedekte teelt van bloembol- en bloemknolgewassen. De teelt van andijvie, sla en boerenkool gaan er ook onder lijden, stelt de NVWA.

Minister Schouten liet eerder al weten zich bewust te zijn van de mogelijke impact voor agrarische ondernemers en dat ze graag met de sector in gesprek wil om alternatieven te bespreken.

Weer

 • Woensdag
  7° / 0°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 2°
  80 %
 • Vrijdag
  7° / 5°
  80 %
Meer weer