Oogst+winterbloemkool+laat+door+vorstperiode
Nieuws
© Arie Meijer

Oogst winterbloemkool laat door vorstperiode

Bij De Prelaat in Westkapelle wordt momenteel winterbloemkool gesneden. De oogst start doorgaans begin maart, maar valt dit jaar een maand later.

Eigenaar Bart Dekker hield er rekening mee dat de volledige oogst door slecht weersomstandigheden was verloren, maar er kan nu toch worden gesneden. Tijdens de strenge vorstperiode is het gewas afgedekt.

Maar ook de grote temperatuurswisseling daarna naar de warme temperaturen van vorige week waren volgens algemeen medewerker Jacco de Visser nadelig voor de kool. 'Er blijft ongeveer 10 procent achter en het gewas heeft nogal last van schift. Dat kan je goed zien aan de kolen. Ze zijn open gegroeid en daardoor hebben we veel tweede klas.'

De Prelaat heeft zo'n vijftien hectare bloemkool, waarvan viereneenhalf hectare winterbloemkool. Momenteel wordt het ras Corella gesneden. De prijzen vallen tegen. Dat komt omdat de kwaliteit tegenvalt en de concurrentie vanuit Spanje op dit moment nog groot is. Als over anderhalf week alle winterbloemkool geoogst is, dan gaat de brocolli in de grond.

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer