Van der Avoird: innovatie is een basisvereiste

Peter van der Avoird van Van der Avoird Trayplant is onlangs uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2018. De jury noemt het bedrijf innovatief en een voorloper op het terrein van bedrijfsvoering. 'Innovatie is een basisvereiste en dat wordt door mensen gedaan', vindt hij.

Van+der+Avoird%3A+innovatie+is+een+basisvereiste
© Willem Paterik

Van der Avoird Trayplant is een onderneming in uitgangsmateriaal voor aardbei en framboos. Het bedrijf is gevestigd op vijf plekken in Bavel en Molenschot. Het totale productieareaal bedraagt 36 hectare, deels onder glas.

Voor de directeur draait het allemaal om mensen: omwonenden, afnemers en medewerkers. Het bedrijf heeft 34 medewerkers in vaste dienst en een wisselend aantal losse krachten. Op dit moment zijn dat er 230, maar dat kan oplopen tot 400.

Trayplanten

De jury prijst Van der Avoird als dé innovator op het bedrijf. Een voorbeeld daarvan is de zelfontwikkelde techniek om framboos en aardbei via trayplanten te vermeerderen. Het betekende een enorme efficiencyslag voor de ondernemer. Hij heeft licenties voor vermeerdering van toonaangevende rassen.

Mogen meedenken betekent ook mogen meedelen in de winst

Peter van der Avoird, directeur-eigenaar Van der Avoird Trayplant

'Innovatie is een randvoorwaarde. Als je niet aan innovatie doet, wordt het moeilijk de komende twintig jaar. Met alleen maatschappelijk verantwoord ondernemen red je het niet. Innovatie is een basisvereiste.'

Groeidoelstelling

De mens staat ook centraal bij de groeistrategie van het bedrijf. Van der Avoird begon in 2002 met 1,1 hectare en koppelde daar een groeidoelstelling aan vast. 'Ik wilde vertienvoudigen in vijf jaar tijd. Dat is gelukt. Je moet een bepaald volume hebben om te kunnen concurreren. Het gaat erom dat je de balans zoekt tussen de omvang die rendabel is en die je kunt bijbenen.'

Ook nu het bedrijf 36 hectare telt, denkt de ondernemer na over groei vanuit dezelfde opvatting. 'Onze doelstelling is om 10 tot 12 procent te groeien, maar alleen als de mensen er klaar voor zijn. Dat betekent dat we alleen kunnen groeien als onze mensen in het hoogseizoen niet op hun tenen lopen. Doe je dat wel, dan kun je er niets meer bij hebben.'

Investeren in personeel

Van der Avoird denkt dat investeren in het personeel zich op termijn uitbetaalt. 'Bedrijven die ook in de moeilijke jaren aandacht hebben gehad voor hun personeel, gaat het nu beter. Ze kunnen harder groeien. Dat komt omdat ze hun personeel hebben behouden. Het aantal handen in de onderneming wordt een bepalende factor voor groei. Ook in het middenkader ontstaat krapte.'

Op zijn eigen onderneming probeert de directeur-eigenaar zijn personeel aan zich te binden. 'We betrekken het vaste personeel bij alles. Bijvoorbeeld bij de doelstellingen: waar willen we naartoe en waarom? Dat betekent ook dat ze mogen meedenken. Als zij achter onze filosofie staan, maakt het alles makkelijker', stelt hij.

Meedelen in winst

'Meedenken betekent ook meedelen in de winst. Afgelopen jaar was dat zo'n 3.000 euro, ongeacht je functie. De bonus is voor iedereen hetzelfde. Daarmee creëren we betrokkenheid, een wij-gevoel.'

Datzelfde gevoel probeert de ondernemer extern te creëren, bijvoorbeeld bij omwonenden. Van der Avoird stapte enkele jaren geleden met de bouwplannen van de vestiging in Bavel naar de buren. Daar besprak hij de verschillende mogelijkheden en de bijbehorende consequenties voor de omwonenden. Hij was niet te beroerd om aanpassingen te doen.

Begrip kweken

'Daarmee kweek je begrip. Een ander zal denken: ik heb een bouwvergunning, dus ik ga aan de slag, maar zo werkt het volgens mij niet.'

Op dezelfde manier gaat Van der Avoird het gesprek aan met milieu- en landschapsorganisaties. 'Het gaat erom dat we het met die partijen eens worden over de richting die we op kunnen. Uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde; dat deze planeet over vijftig jaar ook nog een leuke plek is om te wonen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer