Novifarm Agrarisch Ondernemer van het Jaar

Samenwerkingsverband Novifarm van vijf Zuid-Hollandse akkerbouwfamilies is donderdag uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2017.

Novifarm+Agrarisch+Ondernemer+van+het+Jaar
© Eigen Foto

Uit handen van demissionair staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken ontvingen de winnaars in Hotel Theater Figi te Zeist de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro.

'De vijf genomineerden van dit jaar zijn allemaal financieel sterke familiebedrijven met enorme passie, ondernemerschap en vakmanschap', stelt jury- en LTO Nederland-voorzitter Marc Calon. 'Het was dit jaar een spannende verkiezing, met uiteindelijk een fantastische en terechte winnaar.'

IJzersterk concept

Het samenwerkingsverband van vijf families is volgens de jury een ijzersterk concept, toekomstgericht. 'De organisatie is geniaal, en vormt een voorbeeld in de sector. De families delen hun portemonnee. Opzet kent een scheiding tussen emotie en ratio', geeft Calon aan.

Deze scheiding ligt bij inbreng van grond en gebouwen, weet de juryvoorzitter. 'De vennootschap biedt de mogelijkheid voor andere ondernemers om aan te haken. Ondanks de schaalgrootte met 750 hectare is de dagelijkse organisatie vlak.'

Precisielandbouw

Novifarm zet volop in op techniek. Het bedrijf is in de ogen van de jury een voorloper op gebied van precisielandbouw. 'De ondernemers weten tot op de vierkante meter, tot op het uur nauwkeurig hoe het bedrijf in elkaar steekt. De efficiëntie in arbeid en kapitaal is enorm. De opbrengsten zijn top.'

Novifarm organiseert de keten vóór en achter het bedrijf. De focus is gericht op de markt, getuige de verkoop van aardappelen in Bram's frites-concept, stelt Calon. 'De vennootschap draait financieel uitstekend. Solvabiliteit en rentabiliteit op eigen vermogen zijn hoog.'

Winnaar Publieksprijs

De publieksprijs is dit jaar gewonnen voor Gerard en Miranda van Langen en Gerard Beemsterboer van Amigo Plant in Heerhugowaard. Uit handen van Zülküf Yilmaz, radijsteler en winnaar van de Publieksprijs in 2016, ontvingen zij een cheque van 2.500 euro. Amigo Plant kreeg 26 procent van de stemmen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  23° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer