Vrijstelling vleesvee enorme strijd

Op vleesveebedrijven zijn geen fosfaatrechten nodig voor vrouwelijke fokdieren, vrouwelijk mestvee valt sowieso buiten de fosfaatrechten. Een inspanning die nu wordt beloond, weet voorzitter Wouter Hartendorf van LTO Vleesveehouderij. 'Wij zijn ontzettend blij. Het was een hele strijd, maar het is voor mekaar.'

Vleesveehouders kunnen zelf kiezen voor deelname aan het fosfaatrechtenstelsel of voor vrijstelling. 'Je kan alleen een vrijstelling krijgen als je geen vee afzet naar melkveehouders. Als je dat wel van plan bent, moet je blijven boeren onder de fosfaatwetgeving.'

Door de verschillende diercategorieën is de vleesveesector bij de fosfaatwet betrokken geraakt, weet Hartendorf. 'De vleesveehouderij en de melkveehouderij hebben een eigen fosfaatplafond, maar door de diercategorieën 101 en 102 zijn we op een hoop beland en doen we mee met het verkeerde plafond.'

Oplossing

Er is volgens Hartendorf door het ministerie wel aangegeven dat de vleesveesector door een vergissing bij de fosfaatrechten is betrokken. 'Maar ze stonden er wel voor open om een oplossing te zoeken, maar daar moesten we zelf mee komen.' De Europese commissie moet de vrijstelling nog wel officieel goedkeuren. 'Dat zal medio juli zijn. Maar de verwachting is dat dat wel gaat lukken.'

• Lees meer over fosfaatrechten in ons dossier

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer