Loonwerkbroers+maken+machines+op+maat
Achtergrond
© Haijo Dodde

Loonwerkbroers maken machines op maat

Voor vrijwel alle werkzaamheden kunnen fruittelers terecht bij loonbedrijf D&W Vriend in Hem. De broers David en Wim Vriend maken veelal zelf hun machines op maat, met daarbij veel aandacht voor arbeidsgemak. Vooral voor het aanleggen van fruitpercelen zijn de loonwerkers regelmatig actief in het buitenland.

Voor het loonbedrijf in het Noord-Hollandse Hem is het plantseizoen een extra drukke periode. Het begrip rennen en stilstaan kennen de broers niet eens. 'Het is eigenlijk altijd rennen', zegt David Vriend. 'We zijn bijna jaarrond aan het planten en hebben daarnaast genoeg andere activiteiten.'

Het aannemen van werk bij collega-fruittelers ontstond na de winter van 1985, toen veel bomen kapotvroren. Wim Vriend vertelt dat in de periode daarna veel is aangeplant. 'Om het plantwerk te verlichten, bedacht mijn vader samen met een lokale machinebouwer een grondboor om boomgaten te maken. Die hebben we eerst op ons eigen fruitbedrijf gebruikt en later bij collega's. Zo is het loonbedrijf ontstaan.'

Impuls

Samen met zijn vader Dick bouwde Wim Vriend het loonwerk verder uit. Later kwam ook broer David in het familiebedrijf werken. Hij was eerder werkzaam in de mechanisatie en gaf bij het loonbedrijf een impuls aan de constructie van specifieke machines voor de fruitteelt.

Vaak krijgen we van fruittelers de vraag of we voor bepaalde lastige klussen een oplossing weten

David Vriend, loonwerker in Hem

'De extra hulp was welkom, vooral toen begin jaren negentig veel beregening op de fruitbedrijven werd aangelegd', aldus Wim Vriend. 'We hebben daarvoor een sleuvengraver aangeschaft en die geschikt gemaakt voor het aanleggen van regenleidingen in boomgaarden. Voor het eerst waren we toen behalve in Noord-Holland ook actief in bijvoorbeeld de Betuwe en Flevoland.'

In de loop van de jaren zijn er steeds meer werkzaamheden en aangepaste machines bij gekomen op het loonbedrijf. Het varieert van een wortelsnijmachine tot een compoststrooier of een maaiarm om koppen van fruitbomen te snoeien. Een veelgebruikte machine is de maaibak voor slootkanten direct grenzend aan een windscherm.

Makkelijk maken

'Vaak krijgen we van fruittelers de vraag of we voor bepaalde lastige klussen een oplossing weten. Wij denken dan graag mee om het onze klanten en onszelf zo gemakkelijk mogelijk te maken', aldus David Vriend.

De aanleg van nieuwe fruitpercelen is een belangrijke activiteit voor het loonbedrijf. 'Waar we vroeger gaten voor palen en bomen boorden, drukken we tegenwoordig de palen en frezen we plantgeulen', legt David Vriend uit. Het kaarsrecht plaatsen van de boompalen gebeurt inmiddels volledig met behulp van gps-apparatuur.

Groter werkgebied

'We kunnen in een week een perceel van 10 hectare aanplanten met minimaal personeel', zegt Wim Vriend. 'Via de goede ervaringen van onze klanten en de mond-tot-mondreclame is ons werkgebied uitgebreid van heel Nederland tot omliggende landen als Duitsland en België, maar ook bijvoorbeeld Denemarken, Frankrijk en Groot-Brittannië.'

Dick Vriend die de aanzet gaf tot het loonbedrijf, is al lang de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd, maar verricht nog steeds hand-en-spandiensten. Tot zijn plezier ziet hij dat ook de derde generatie in zijn voetsporen treedt. William en Erik, beiden zoons van Wim, werken sinds enkele jaren volledig mee als loonwerkers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  6° / -3°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 3°
  10 %
Meer weer