Veel+belangstelling+voor+kalfjes+aaien+op+AH+Buitendag
Nieuws
© Joost de la Court

Veel belangstelling voor kalfjes aaien op AH Buitendag

Koe knuffelen, kalfjes aaien, een ritje maken op de rug van een pony of gewoon rond banjeren langs de koeien in de stal en over het erf van de boer. Het kon allemaal afgelopen maandag op de AH Buitendag waaraan een kleine zeventig agrarische bedrijven aan meededen.

De activiteiten die grootgrutter Albert Heijn samen met zijn leveranciers had georganiseerd, trokken bij boerderij Weidevol in Zwartsluis 's ochtends enkele honderden mensen (foto's). Landelijk werden zo'n zestigduizend bezoekers ontvangen, schat een woordvoerder in.

Het melkveebedrijf van Hermen en Leanne Spans leent zich uitstekend voor een dergelijk evenement: het beschikt als vergaderlocatie over diverse zalen, een ruim parkeerterrein en een uitkijkplatform waar vanaf de hele ligboxenstal is te overzien.

Sabbelen

Naast de productie van biologische Albert Heijn-melk is het bedrijf ook actief in agrarisch natuurbeheer. Samen met Natuurmonumenten wordt actief ingezet op weidevogelbeheer. De jongste bezoekers hadden vooral aandacht voor de jongveestapel. Voor veel kinderen was het de eerste keer dat ze een kalfje aaiden of op hun vingers lieten sabbelen.

Niet alleen veehouders en groentetelers deden mee, Albert Heijn had ook bakkerijen en brouwerijen ingeschakeld. Op een aantal locaties werden activiteiten georganiseerd om het boerenleven en de herkomst van producten eens op een andere manier te ontdekken.

Boerenleven

Zo vond bij de familie Meijer in Blijham (Groningen) vond een mini-kunstcollege van het Rijksmuseum plaats. Aan de hand van onder andere het Melkmeisje van Johannes Vermeer leerde jong en oud meer over zuivel, het boerenleven en -landschap.

Tussen de hooibalen bij de Beekhoeve in het Utrechtse Kamerik werd een hooibalenconcert georganiseerd met zangeres Nienke van den Berg, bekend van onder andere Zapplin, en pianist Cor Bakker.

Vers van het land

Tenslotte vond bij Tuinderij Huizer in Hendrik-Ido-Ambach in Zuid-Holland een kookworkshop plaats waar op een bijzondere locatie kon worden gekookt met producten vers van het land.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer