Kamer pleit voor minder schakels tussen boer en consument

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er zo weinig mogelijk schakels moeten zitten tussen boer en consument. Het kabinet zou moeten nagaan hoe de productieketens verkort moeten worden.

Kamer+pleit+voor+minder+schakels+tussen+boer+en+consument
© Dirk Hl

Die boodschap staat in een motie van Esther Ouwehand (PvdD) die dinsdag door de Kamer is aangenomen. Naast de PvdD stemden ook SP, PvdA, GroenLinks, DENK, 50PLUS, SGP, ChristenUnie, PVV en FvD er voor. De coalitiepartijen VVD en D66 onthielden hun steun.

De motie werd enkele weken geleden ingediend tijdens het Kamerdebat over de I&R affaire. De bedoeling ervan is dat minister Carola Schouten (LNV) in haar visie op natuur en landbouw die ze komende zomer presenteert, aandacht besteedt aan het verkorten van ketens.

Geen garantie

Kortere ketens zouden zorgen voor minder kwetsbaarheid en minder kans op affaires en fraude. Minister Schouten reageerde dat zij niet kan bepalen hoeveel schakels er precies in een productieketen zitten. 'Mogelijkheden kunnen we altijd verkennen, maar ik geef geen garantie af voor het resultaat.'

Twee andere moties die werden ingediend tijdens het I&R debat, zijn verworpen. Een motie van Roelof Bisschop (SGP) vroeg om veehouders de kosten van DNA-analyses te vergoeden. Volgens minister Schouten is dat de verantwoordelijkheid van de ondernemer.

Fouten bij doodgeboortes

De andere motie, eveneens van Bisschop, vroeg het kabinet om geen korting op toeslagrechten toe te passen wanneer sprake is van fouten bij het melden van doodgeboortes. Ook hierop reageerde Schouten dat de boer zelf verantwoordelijk is voor een correcte registratie in het I&R systeem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer