Bouw van Floating Farm in Rotterdam gestart

De bouw van de Floating Farm in Rotterdam is officieel gestart. In een droogdok worden drie betonnen drijflichamen gemaakt die samen de basis vormen van de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld.

Naar verwachting worden de drijflichamen medio mei verscheept naar de definitieve locatie in de Merwe-Vierhaven in Rotterdam.

De Floating Farm wordt een zelfvoorzienende drijvende boerderij met veertig melkkoeien. De boerderij gaat de stad voorzien van dagverse zuivel dat op diervriendelijke en circulaire wijze wordt geproduceerd.

Mijlpaal

'Wij zijn ontzettend blij dat de bouw van de Floating Farm nu echt gestart is', zegt Peter van Wingerden, initiatiefnemer namens vastgoedontwikkelaar Beladon. 'Na alle voorbereidingen is dit natuurlijk ook voor iedereen die heeft meegewerkt een ongekende mijlpaal.'

'Bouwen op het water zorgt altijd voor extra uitdagingen. Tegelijkertijd biedt het ons de mogelijkheid om voedselproductie terug te brengen naar hartje stad. Met een veranderend klimaat en alsmaar toenemende verstedelijking is het water de bouwplek van de toekomst.'

De bouw van de Floating Farm in Rotterdam is officieel gestart. In een droogdok worden drie betonnen drijflichamen gemaakt die samen de basis vormen van de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld.
De bouw van de Floating Farm in Rotterdam is officieel gestart. In een droogdok worden drie betonnen drijflichamen gemaakt die samen de basis vormen van de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld. © Floating Farm Rotterdam

Van Wingerden stelt voor steden met veel ruimte op het water, zoals Rotterdam, de Floating Farm een goede schaalbare oplossing is. 'Maar ook wereldwijd zien wij volop kansen voor dit concept. De komende maanden bouwen we met vaart door, om nog dit jaar onze eerste koeien te verwelkomen.'

Nieuwste technieken

Carel de Vries van innovatieorganisatie Courage, ook een van de initiatiefnemer, ziet kansen voor de sector. 'Dichter bij de stadsbewoners kunnen we de koeien en de zuivelverwerking niet brenge.'

'Op de drijvende boerderij worden bovendien straks de nieuwste technieken getest om de impact op het milieu drastisch te reduceren. Op het gebied van dierenwelzijn, mestverwerking en circulariteit ontwikkelen we kansen die voor de hele melkveehouderijsector in ons land nuttig zijn. We zijn ontzettend blij met de vele hulp die we tot nu toe al hebben gehad van alle betrokken partners.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  22° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer