Ondernemen+is+spannend
Column
© Nieuwe Oogst

Ondernemen is spannend

Onlangs toverden twintig vrijwilligers in vier dagen tijd een heuse schaatsbaan op het schoolplein in ons dorp. Vanaf de fruitteeltbeurs in de Bodensee mocht ik via whatsapp meeorganiseren.

Er werd hele nachten water gesproeid om het ijs aan te laten groeien, dat helaas overdag door de zon weer grotendeels wegsmolt. Voorbijgangers gaven aan dat het leuk geprobeerd was en jammer van alle tijd.

Het maakte de groep vrijwilligers alleen maar hechter en creatiever. Ze gingen door en dekten overdag het ijs af met vliesdoek. Het was geweldig om te zien dat uiteindelijk toch nog zo'n driehonderd kinderen en hun ouders konden schaatsen. Het was dankzij de inzet en eensgezindheid nog net op tijd goed gekomen.

Voor onze kwekerijen hebben ijspret en sneeuw altijd een schaduwkant. De toch nog plotselinge kou van eind februari baarde ons veel zorgen. We namen meteen voorzorgsmaatregelen en gooiden de planning om.

Voor onze kwekerijen hebben ijspret en sneeuw altijd een schaduwkant

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

Ook voor de fruitteelt is het plantseizoen tot nu toe kort geweest. Eerst was het te nat en later weer te koud. De koelcellen zitten daarom vol bomen en we hebben ruimte bij moeten huren.

Geen leveringen betekent ook geen facturen en dan wordt liquiditeit een belangrijk dingetje. Collega-telers hebben hetzelfde probleem met leveren. Het is niet anders en dus zijn we, allemaal met maar één doel, de komende weken bezig met een leveringsrace tegen de klok.

Mijn skiweekend met ondernemers was bijna een skiweek geworden door een aardverschuiving over de enige toegangsweg naar het gebied. Niemand kon nog in of uit het gebied komen. Maar langer blijven was geen optie. Na enig speurwerk kregen we gelukkig een tip van een lokale dame. Haar man was net via een bergweggetje door het bos uit het gebied ontsnapt.

We bedachten ons geen moment en op pure ondernemerskracht en improvisatie reden we naar de ontsnappingsroute. Ik besef steeds vaker dat het gezegde 'Waar een wil is, is een weg' zeker voor ondernemen geldt, al is het vaak wel spannend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer