Balans%2Deren%3F
Column
© Nieuwe Oogst

Balans-eren?

Onlangs was ik, als kersverse vijftiger, met collega-boomkwekers in het buitenland op reis. We moesten ons herhaaldelijk voorstellen en het werd duidelijk wie de grootste boomkweker was. Dat was, gek genoeg, iedere keer een ander. De een heeft de meeste hectares, de ander voert de meeste rassen. De volgende heeft het grootste buitenlandse netwerk en weer een ander is het grootst in marktconcepten of technische innovatie. We waren allemaal de grootste op verschillende gebieden.

Ik besefte dat we vaak denken in omzet, in aantallen, in zichtbare zaken. Toch hadden we ook gesprekken over andere zaken zoals omgang met bedrijfsopvolging, gezinsleven, balans, gezondheid, plezier en voldoening. Het bleek moeilijk te meten en te bespreken, maar werd uiteindelijk als meest belangrijk ervaren in het gezelschap van vooral 50-plussers.

We focussen op alle eerder genoemde zaken in ons ondernemerschap, maar we beseffen pas na vele ervaringen waar het in het echte leven om draait; een duurzaam evenwicht tussen werk en privé.

Het zette me aan het denken. Nog geen week later ging ik met andere ondernemers naar Burgers Zoo in Arnhem om te leren van de natuur. We kregen vooral nieuwe en onverwachte inzichten.

Wist u bijvoorbeeld dat de donkere strepen op de zebra's meer opwarmen dan de lichte en dat er daardoor lucht stroomt, die de dieren koelt? Dat een mannetjesleeuw maar kort de baas van een leeuwentroep is, omdat hij steeds maar weer moet vechten en wordt verjaagd na een nederlaag? Een zilverrugmannetje van een mensaap zelden vecht, vaak tientallen jaren de leider blijft en ruzies en problemen binnen zijn groep moet voorkomen, maar in ruil daarvoor opvallend vaak hartproblemen te verduren krijgt?

Ik kwam tot het keiharde inzicht dat de natuur veel foefjes heeft, maar dat diezelfde natuur geen of slechts tijdelijke balansen kent. Hoe krijg je dat nu dan voor elkaar, dat evenwicht? Openstaan voor het onbekende om ervan te leren. Een leven lang groeien, dàt is wat me iedere keer weer in een nieuwe balans brengt. Balanceren is een werkwoord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer