Vertrouwen is ons grootste bezit

Je weet pas wat je had als het het er niet meer is. Vroeg of laat komt iedereen achter de diepere betekenis van deze waarheid. In ons vak hoor je het ook geregeld; het gewas staat toch wat minder dan afgelopen seizoen. We mopperen over de negatieve invloeden die ervoor hebben gezorgd.

Vertrouwen+is+ons+grootste+bezit
© Nieuwe Oogst

Wat is dat toch met ons? Je hoort regelmatig zeggen dat zolang boeren klagen, het goed met ze gaat. Is dat zo? Is klagen niet een verkapte vorm van aandacht vragen? In ons vak leren we al vroeg dat we niet moeten opscheppen. Doe maar normaal. Niet je hoofd boven het maaiveld uitsteken. Altijd voorbereid zijn op tegenslag. Het weer is nu eenmaal niet te beïnvloeden. De markt nog minder. Eigenlijk ook ons leven niet. Dierbaren worden ons ontnomen. Het is allemaal vaak niet eerlijk.

We worden er misschien wel onbewust op voorbereid. We stellen ons uit voorzorg, tegen groot lijden, in op het ergste. We zorgen dat we bedachtzaam zijn en ongevoelig worden voor al te positief voorgestelde plannen. We houden onze emoties voor onszelf en stellen ons zeker niet kwetsbaar op.

Ziet u, we focussen op het voorkomen van pijn. Onbewust richten we ons daarmee juist op zaken die we willen voorkomen, terwijl we andersom moeten werken. Focussen op wat we willen. We zouden elkaar meer moeten durven te vertrouwen.

Jazeker; durven: het vergt lef. Stel, je wordt 80 jaar, zit je op een bankje in de halfschaduw naast een ex-collega, eveneens van respectabele leeftijd. Die heeft zich heel zijn leven gefocust op problemen en bedreigingen. Heeft alles in contracten en procedures proberen vast te leggen. Gemopperd op de regering, op collega's, op de handel, op milieufreaks, op onbegrijpende burgers en de bank, en uiteindelijk op de kinderen, die gestudeerd hebben en het bedrijf niet hebben overgenomen.

Jij had meer vertrouwen in de samenleving, je collega's, de handel, et cetera. Ja, je bent wel eens bedonderd en bestolen, maar je hebt je vertrouwen behouden in de mens en vooral in jezelf. Je kinderen heb je vrijgelaten en laten studeren en je hebt altijd verteld hoe mooi en spannend het zelfstandig ondernemen is. Na jaren ontdekken, hebben ze interesse getoond in het familiebedrijf.

Stel je eens voor hoe groot je glimlach is als je hieraan mag terugdenken als je op dat bankje in de halfschaduw mag zitten. Vertrouwen is ons grootste bezit.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer