Friese politici willen 'koeien op waterski's'

De groene politieke partijen in de Friese Staten willen dat koeien op waterski's naar buiten gaan. Hiermee reageert LTO Noord-bestuurder Peet Sterkenburgh op het idee van zes partijen om het waterpeil nog meer te verhogen in het veenweidegebied.

Friese+politici+willen+%27koeien+op+waterski%27s%27
© Tienke Wouda

Provinciale Staten Friesland gaven nog niet zo lang geleden groen licht voor de uitvoering van de veenweidevisie.

Hiermee willen ze de bodemdaling door veenoxidatie in het gebied vertragen.

Dit betekent onder andere dat in de winter de slootpeilen niet lager dan 90 centimeter beneden het maaiveld mogen liggen. In de zomer is dit voor enkele gebieden 60 centimeter.

D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus vinden deze maatregelen onvoldoende. Zij pleiten nu voor een extra peilverhoging van decimeters. 'Er moeten meters worden gemaakt', stelt Statenlid Hetty Janssen van de PvdA. Ze beloofde de Staten eind maart met een nieuw plan te komen.

De uitgangspunten van de Friese veenweidevisie staan op de helling, nu Provinciale Staten van Fryslân niet de nadruk willen leggen op het behoud van de landbouwkundige functie, maar op het creëren van meer balans tussen landbouw, natuur en milieu.
De uitgangspunten van de Friese veenweidevisie staan op de helling, nu Provinciale Staten van Fryslân niet de nadruk willen leggen op het behoud van de landbouwkundige functie, maar op het creëren van meer balans tussen landbouw, natuur en milieu. © archief


Flapovers

Leeuwarder Courant berichtte deze week over de plannen, maar het voorstel is nog niet klaar, geeft Janssen aan. 'Samen met deskundigen en ambtenaren hebben we vijf sessies gehouden. De uitkomsten hiervan staan op grote flapovers. Dit wordt uitgewerkt door fractiemedewerkers.'

Over welke deskundigen ze hiervoor gesproken hebben, kan ze weinig zeggen. 'Iemand die veel weet van cijfers in de landbouw en agrarische natuurverenigingen.'

Schepje bovenop

Zaak is dat er 'een schepje bovenop moet', stelt Janssen. 'We zeggen niet dat komende Paasdagen het peil omhoog moet. Daar moeten we ruim de tijd voor nemen. Maar de landbouw moet zich wel meer aanpassen aan het waterpeil. De biodiversiteit holt achteruit. Het ganzenbeleid voldoet niet. Iedereen heeft last van de C02-uitstoot.'

Volgens boeren zit er meer achter het biodiverstiteitsplan. Politieke partijen werken met een verborgen agenda en willen dat de helft van het aantal koeien uit Friesland verdwijnt, stellen ze.

Dogma

Sterkenburgh vindt dat naar de politiek toe beter gecommuniceerd moet worden zodat zij meer kennis krijgen van de veenweideproblematiek. Na de gemeenteraadsverkiezingen wil hij Provinciale Staten-leden uitnodigen voor een veldbezoek.

De uitgangspunten van de Friese veenweidevisie staan op de helling, nu Provinciale Staten niet de nadruk willen leggen op het behoud van de landbouwkundige functie, maar het creëren van meer balans tussen landbouw, natuur en milieu.
De uitgangspunten van de Friese veenweidevisie staan op de helling, nu Provinciale Staten niet de nadruk willen leggen op het behoud van de landbouwkundige functie, maar het creëren van meer balans tussen landbouw, natuur en milieu. © Persbureau Noordoost

'Peilverhoging lijkt nu het dogma. Het peil omhoog is een middel, geen doel. Als we het peil van augustus tot nu toe hadden verhoogd, had dat helemaal geen nut gehad. Veenoxidatie treedt alleen op als de grondwaterstand daalt.'

Voor LTO Noord blijft het belangrijk dat er toekomst blijft voor melkveehouders in veenweidegebied. 'Er gaat voor hen wel wat veranderen. Ze zullen investeringen moeten doen als het gaat om peilgestuurde drainage of verkaveling', geeft Sterkenburgh aan.

Op helling

Geart Benedictus die namens de zeven landbouwpartijen bij het bestuurlijk veenweidevisieoverleg zit, zei eerder al dat met het nieuwe voorstel van de partijen de veenweidevisie op de helling staat. 'Dat in een boervriendelijke provincie als Friesland dit soort ondoordachte voorstellen komen, is onvoorstelbaar', zei hij.

Janssen verwacht het voorstel begin april aan te kunnen bieden aan de Staten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer