Eerste kavelruil rond voor N18 Haaksbergen

De nieuw aan te leggen N18 tussen Varsseveld en Enschede doorsnijdt veel landbouwpercelen. Om die reden vindt er een vrijwillige planmatige kavelruil rond Haaksbergen plaats. De eerste akte is gepasseerd.

Eerste+kavelruil+rond+voor+N18+Haaksbergen
© It’s A Léonie Photography Vaarhorst

Door het onderling ruilen van kavels wordt geprobeerd om de percelen dichterbij de boerderij van de eigenaar te krijgen. Volgens de kavelruilcommissie wordt het milieu gespaard en worden ook de kosten voor ondernemers beperkt. 'Dit zorgt voor minder verkeersbewegingen en hierdoor neemt de verkeersveiligheid toe. Daarnaast is natuurontwikkeling belangrijk rond Haaksbergen.'

LTO Noord-afdeling Zuid-Twente en het Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) werken samen aan de kavelruil. Het doel is om zowel de landbouw als de natuur te versterken. CKO is een samenwerkingsverband tussen LTO Noord en het Kadaster, financieel mogelijk gemaakt doorprovincie Overijssel. Ze doen aan kavelruil om zowel landbouw als natuur te versterken.

Ruilgrond

Volgens de commissie is de beschikbaarheid van ruilgrond essentieel om goede ruilingen tot stand te brengen. 'Op deze manier ontstaat er ruimte om percelen te kunnen ruilen. In dit geval was er een agrariër die grond inbrengt om vervolgruilingen mogelijk te maken.'

De kavelruilcommissie heeft de wensen van de verschillende grondeigenaren inmiddels geïnventariseerd. Kavelruilcoördinator Tom Jannink is blij dat de eerste ruiling een feit is. 'Een groot aantal ruilingen is in voorbereiding. We hebben de meeste grondeigenaren inmiddels gesproken en een groot deel van de wensen in beeld. Op basis daarvan is het concept-ruilplan grotendeels klaar. Uiteraard kunnen grondeigenaren nog aansluiten.'

Naar verwachting wordt de nieuwe N18 eind 2018 in gebruik genomen. De duur van het kavelruilproces is daar niet aan verbonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer