DNA+op+reis
Column
© Ruud Ploeg

DNA op reis

Op Facebook circuleert een filmpje genaamd 'The DNA Journey'. Een aanrader om te kijken, want het opent je ogen - wagenwijd. De belangrijkste boodschap: niemand is 100 procent Nederlands, Brits, Chinees of Marokkaans. We komen allemaal van overal en nergens.

Ga maar na: iedereen krijgt de ene helft van zijn DNA van zijn vader en de andere helft van zijn moeder. Zij kregen op hun beurt allebei 50 procent van hun beide ouders. En zo verder en verder terug. Al die kleine stukjes van je voorouders werken door en maken jou tot wie je bent.

Het maakt alle oorlogen en discriminatie nog zinlozer, want wat als je als Turk een hekel hebt aan Koerden, maar er zelf voor een bepaald percentage één blijkt te zijn? Russen met Oekraïens DNA, Nederlanders van Duitsen bloed. Een puur ras is zeldzaam.

Ervan overtuigd dat iedereen dit filmpje zou moeten zien, deelde ik het op mijn eigen pagina. Deelnemer Arnout, bij uitzondering mijn Facebookvriend, reageerde direct. 'Dit is interessant. Nu ben ik ook benieuwd naar mijn DNA.' Hij bestelde een testpakket in Houston, Texas.

Ik lachte en voelde een soort trots. Trots op Arnout, een jongen met zwaar autisme. Maar zo origineel, geestig en wijs. Hij spreekt beter Engels dan wie dan ook op de boerderij en ook nu weer toont hij zijn leergierigheid.

Een paar dagen later tref ik hem in de kas, waar hij bezig is veldsla en postelein voor de winkel te oogsten. Hij grijnst. 'Ik heb gisteren in een reageerbuis moeten spugen. Per vliegtuig reist deze nu naar Amerika, waar ze een DNA-profiel gaan maken. Volgende maand hoor ik de uitslag.'

'Wat denk je dat de onderzoekers aantreffen?' vraag ik hem. 'Hoop je op een bepaald land?'
'Het lijkt me wel tof om voorouders uit Oost-Europa te hebben. Dat vind ik een boeiende regio. Wat denk jij?'
'Ik gok dat je iets mediterraans in je DNA hebt. Met je zwarte haren heb je wel iets weg van een Italiaan.'
'Grazie, arrivederci', lacht Arnout.
We wachten af. Maar wat zijn DNA ook zal zeggen: wereldwijs is hij sowieso.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer