Veenhuis+Nutri%2Dflow+genomineerd+voor+innovatieprijs
Nieuws
© Johan Wissink

Veenhuis Nutri-flow genomineerd voor innovatieprijs

Nutri-flow van Veenhuis Machines is één van de tien genomineerde innovaties die meedingt naar de Rabobank Duurzame Innovatieprijs 2018 in de categorie Food & Agri.

Bij de Rabo innovatieprijs gaat het om drie categorieën: circulaire economie, Food & Agri en Vitale gemeenschappen & Zorg. Bij Food & Agri zijn Granupure, H2O Technics, ISN Van Meer, Kipster, Nature's Gold Production, Oxipack, Polariks, Seaweed Harvest Holland, Veenhuis Machines en Wasteless genomineerd.

Veenhuis Machines ziet de nominatie als een waardering vanuit de Agribusiness voor het ontwikkelen van duurzame mesttechnieken. Nutri-flow werkt op basis van NIR-sensor. NIR staat voor Nabij Infrarood. Door de verpompte mest met behulp van een NIR-sensor te analyseren, weet de machine welke gehaltes er in de mest zitten: stikstof, fosfaat, kalium, ammonium en droge stof percentage.

Real-time

Nutri-flow is een techniek die de voedingswaarden van organische mest al voor aanwending bepaalt. Analyse kan aan de bron - nog voor transport - plaatsvinden, maar ook real-time tijdens het aanwenden van organische mest. Voor het aanwenden van de mest is het niet nodig om op de uitslagen van de laboratoriumanalyses te wachten.

Met de NIR-sensor waardeert real-time de organische mest op basis van nutriënten analyse. Door analyse van organische mest op de gehaltes stikstof, fosfaat, kalium, ammonium en droge stofpercentage is plaatsspecifiek aanwenden op basis van kilo's nutriënten per hectare mogelijk in plaats van kuubs.

Het stelt de landbouw in staat organische mestgiften plaatsspecifiek af te stemmen op de bemestingsbehoeftes van zowel bodem als plant. Door preciezer te bemesten, is minder meststof nodig. Dit draagt ook bij aan een optimaal herstel van de bodemgezondheid en het terugdringen van nitraatuitspoeling.

Egale basisbemesting

In combinatie met een fronttank en gps is plaatsspecifiek vloeibare meststof (fosfaat en stikstof) bij te mengen als de gehaltes in de organische mest te laag zijn. Daardoor is een egale basisbemesting mogelijk en plaatsspecifieke onderbemesting te voorkomen. Automatische sectiecontrole en -afsluiting voorkomt overlap.

Deze techniek leidt volgens Veenhuis Machines tot hoogwaardig bemestingsmanagement: door meer inzicht in de nutriëntenbehoefte kan de boer een duurzamer bemestingsplan maken. Nutri-Flow is hiermee een belangrijk hulpmiddel voor de KringloopWijzer. De genomineerden mogen hun nominatie op 2 februari presenteren. Op 21 maart maakt de jury de winnaars van de innovatieprijs bekend.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer