Fosfor+en+methaan+meten+via+melk
Nieuws
© Twan Wiermans

Fosfor en methaan meten via melk

Veeverbeteringsorganisatie CRV en zuivellaboratorium Qlip zijn zien kansen om binnenkort de uitstoot van fosfor en methaan te kunnen meten via melk.

Beide organisaties sloten afgelopen week een meerjarige overeenkomst om hun samenwerking te continueren op het gebied van melkproductieregistratie.

Het onderzoek naar het meten van de individuele fosforuitstoot per koe bevindt zich in de afrondende fase, stelt woordvoeder Arjan Bom van Qlip in het kader van de ondertekening. Via dit onderzoek kunnen verschillen tussen koeien en bedrijven zichtbaar gemaakt worden.

Nog hobbels te nemen

'Vanwege de fosfaatregelgeving zetten we nu volop in op het afronden van het fosforonderzoek. Technisch gezien moeten we nog wel wat hobbels nemen. Ook moeten we nog bekijken hoe we de cijfers goed kunnen implementeren.'

Bom hoopt dat het dit jaar nog mogelijk wordt om de fosforuitstoot via de melk te kunnen vaststellen. Met de gegevens kunnen melkveehouders sturen in hun bedrijfsvoering om beter in te spelen op de wet- en regelgeving rond fosfaat. 'Nu wordt nog uitgegaan van standaardwaarden. Als er meer bedrijfsspecifieke informatie is, kan de wet- en regelgeving daar ook op aangepast worden.'

Ook de uitstoot van methaan is op termijn wellicht ook meetbaar in melk. Onderzoek hiernaar zit nog wel in de ontwikkelingfase. De uitslagen zijn nu niet accuraat, vertelt Bom.

Vanuit de zuivelindustrie is er wel veel interesse naar het methaanonderzoek vanwege de klimaatdoelstellingen waarvoor de sector zich gesteld ziet. Maar het duurt waarschijnlijk nog wel een paar jaar voordat de methaanuitstoot van koeien via melk kan worden gemeten.

Stresshormonen

Jaarlijks analyseert Qlip meer dan 11 miljoen melkmonsters van individuele koeien. In melk kunnen steeds meer stoffen worden vastgesteld. Het gaat daarbij om veel meer dan waarden voor bijvoorbeeld vet- en eiwithalte. Zo kan op termijn uit melk ook informatie worden verzameld over diergezondheid, welzijn en voeding.

Bom denkt daarbij aan stresshormonen waardoor er een link kan worden gelegd met het welbevinden van de koe. Of aan specifieke eiwitten die iets zeggen over diergezondheid. Verder wordt er onderzoek gedaan naar parameters gerelateerd aan metabole stoornissen en aan voerefficiëntie.

'Via het bloed van een dier kun je ook veel te weten komen. Maar dan moet je wel steeds bloed prikken. Het mooie van melk is dat het steeds voorhanden is ', zegt Bom.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer