Lessen+leren+van+minder+insecten
Ingezonden
© Mike Schellart

Lessen leren van minder insecten

Maken boeren en tuinders zich wel genoeg zorgen over de ontwikkelingen in de natuur en het landschap? De reacties uit de agrarische sector op berichtgeving over een sterke terugloop van het aantal insecten stemmen niet vrolijk, meent lezer J.J. de Jong uit Rhoon. Het is volgens hem de hoogste tijd om te leren van het verleden.

De afgelopen weken was breed in het nieuws dat in Duitsland de afgelopen decennia driekwart van de insectenpopulatie is verdwenen. Dat blijkt uit een sinds 1989 lopend onderzoek van Duitse en Nederlandse wetenschappers in een groot aantal natuurgebieden.

Het is terecht dat er zorgelijke reacties komen op het feit dat dat er aanzienlijk minder insecten zijn. Maar het is nog veel zorgelijker dat boeren zich er absoluut niet druk om maken.

1 minuut voor 12

Als er sprake is van een kleine vorm van bewustwording in de agrarische sector, dan staat de klok waarschijnlijk al op 1 minuut voor 12. Er wordt nu nog schamper om gelachen. Indien de landbouwgronden minder gaan produceren door een gebrek aan insecten, dan zullen boeren en tuinders eerst roepen om meer subsidie.

Daarna vragen boeren en tuinders om planschadevergoeding, omdat ze rond de akkers bloemen en heesters moeten planten voor de vogels en insecten. Ook vragen ze om meer subsidie omdat er minder opbrengst is door een nieuw aan te leren landbouwmethode.

Albrandswaard

Dit is voor mij simpel te illustreren met een voorbeeld, omdat het hier in gemeente Albrandswaard, in het Buijtenland van Rhoon, gewoon een feit is. Over de ontwikkeling van dit gebied in het kader van de PKB Mainportontwikkeling Rotterdam waar natuur, recreatie en landbouw in harmonie samengaan, wordt al vijftien jaar gesteggeld.

Het gaat hier niet over de aanleg van een rijksweg door boerenland. Nee, het gaat om het terugbrengen van landbouw dichter naar de natuur zoals verwoord in het rapport 'Behoud de polders van het Buijtenland van Rhoon', in 2014 opgesteld door voormalig minister van Landbouw Cees Veerman.

Eindelijk komt er nu schoorvoetend een experiment op ongeveer 72 van de 600 hectare waar Nieuwe Oogst drie jaar geleden over heeft gepubliceerd.

Polder

Ik ben nu 67 jaar. Ik ben opgegroeid in een fantastisch mooie polder, Oud-IJsselmonde, die helaas door woningbouw al jaren is verdwenen. Ik ben nog opgegroeid tussen de bekende weidevogels. Met weilanden die glooiend afliepen naar de sloot om de koeien te kunnen laten drinken. Met in de sloten nog volop leven.

U zult begrijpen dat ik met smart uitzie naar een polderlandschap zoals omschreven door Veerman. Terug naar een polder met gemengde landerijen. Waar toen, in 1960, nog veel met de hand werd gedaan zoals onkruidbestrijding.

Zwaar teleurgesteld

Helaas is er in de gemeente Albrandswaard weinig gevoel voor het algemeen belang. Ja, ik ben zwaar teleurgesteld in het bevoegd gezag van gemeente Albrandswaard, in provincie Zuid-Holland en vooral in degenen die het bevoegd gezag dwarsbomen in de uitvoering van dit PKB-project Mainportontwikkeling Rotterdam.

Gezien de actuele discussie over de sterke terugloop van het aantal insecten is het hoog tijd dat we lessen leren uit het verleden en met de geleerde lessen het heden beïnvloeden en de toekomst veranderen.

J.J. de JongRhoon

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  24° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  24° / 16°
  20 %
Meer weer