Boeren sturen brandbrief naar Gelderland

Een flink aantal melkveehouders in de rivierdelta tussen Arnhem en Doesburg maakt zich grote zorgen over de toekomst van hun bedrijf omdat ze landbouwgrond moeten inleveren voor natuur.

Boeren+sturen+brandbrief+naar+Gelderland
© Natuurmonumenten

De afdelingen Zuid-Oost Veluwe en De Liemers van LTO Noord willen dan ook dat er een Landbouw Effect Rapportage (LER) over het gebied wordt gemaakt of dat op een andere manier de positie van deze boeren in kaart wordt gebracht.

Probleem

Afdelingsvoorzitter van Zuid-Oost Veluwe Evert Jan Wijers legde woensdagavond in de Statencommissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen (RLW) uit wat het probleem is: 'n het nieuwe gebiedsplan Rivierklimaatpark IJsselpoort krijgt het gebied meerdere doelstellingen, met name waterberging, natuur en recreatie.

Deze functies vragen landbouwgrond. Daardoor concurreren zij met de vraag naar grond die de landbouw zelf heeft.'

Brandbrief

Om dezelfde reden schreven de boeren zelf ook al een brandbrief naar Provinciale Staten. Daarin wijzen ze ook op de ontwikkelingen van Landgoed Biljoen, dat eveneens in dit gebied ligt en waar al decennialang grond wordt gepacht door deels dezelfde boeren. Ook hier wordt nu landbouwgrond omgezet in natuur.

• Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer