Senegal+stelt+invoerquotum+in+voor+uien
Achtergrond
© Koos van der Spek

Senegal stelt invoerquotum in voor uien

Nederland mag met terugwerkende kracht over de periode van 1 september tot 1 december 2017 niet meer dan 65.000 ton uien naar Senegal exporteren.

De overheid in het West-Afrikaanse land heeft de quotering onlangs bekendgemaakt. Jan Beemsterboer van exporteur J.P. Beemsterboer in Warmenhuizen meldt dat het een nieuwe maatregel betreft. 'Andere jaren werden we ook wel met quoteringen geconfronteerd, maar dan pas later in het exportseizoen.'

Beemsterboer meldt dat Senegal de bescherming van de eigen uienteelt gebruikt als argument voor de quotering. 'Beetje vreemd', vindt de uienhandelaar. 'Want de lokale uien komen pas vanaf eind februari of begin maart beschikbaar en dan zijn de uien die we nu invoeren allang van de markt als het goed is. De vroege quotering zal vooral bedoeld zijn om de grote toevoer aan uien vanuit Europa en dan vooral Nederland te beteugelen.'

Dit seizoen is er vanuit Nederland tot en met week 36 al bijna 47.000 ton uien naar Senegal verscheept, blijkt uit exportcijfers van GroentenFruit Huis. Voor de maand september schat Beemsterboer het exportvolume op 20.000 tot 25.000 ton uien. Het betekent dat vanwege de quotering er voor de komende twee maanden nog ruimte is voor de export van 40.000 tot 45.000 ton uien ofwel zo'n 5.000 ton per week.

Belangrijkste afnemer

In het afzetseizoen 2016-2017 was Senegal, net als vele voorgaande jaren, de belangrijkste afnemer van Nederlandse uien met een totaal van uiteindelijk 169.000 ton. In de periode van 1 september 2016 tot en met 1 december 2016 zijn ongeveer 93.000 ton uien naar het West-Afrikaanse land verkocht. Dat is een gemiddeld weekvolume van meer dan 7.000 ton.

'De komende periode zal er inderdaad minder handel zijn op Senegal', constateert Beemsterboer. Hij vermoedt dat de Senegalese overheid na 1 december opnieuw een quotum instelt voor de periode tot begin februari 2018. 'Dat was vorig jaar ook het geval. Vanaf half november zullen we daarvan wel op de hoogte worden gesteld.'

Geen goed nieuws

De belemmering van de export naar Senegal is geen goed nieuws voor de Nederlandse uiensector. Het afzetseizoen is sowieso wat flauw begonnen met transactieprijzen ook voor droog uit de schuur geleverde uien die nog niet in de buurt komen van 10 euro per 100 kilo. Een vroege afzet van grote volumes is nodig om de markt vlot te trekken. Deze quotering helpt daar niet bij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  2° / 1°
  50 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer