Kamervragen+over+aanpak+van+gevaarlijke+muggen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Kamervragen over aanpak van gevaarlijke muggen

D66 maakt zich zorgen over de aanpak door de NVWA van 'nieuwe' muggensoorten als de tijgermug. De Kamerleden Tjeerd de Groot en Antje Diertens hebben er vragen over gesteld aan de minister van LNV en de minister voor Medische Zorg.

Deskundigen waarschuwen dat 2017 een recordjaar wordt op het gebied van gezondheidsbedreigende exotische muggen. In tien gemeenten zijn drie exotische muggensoorten aangetroffen, waaronder de tijgermug.

Acht jaar geleden nam de Tweede Kamer met algemene stemmen een motie aan die vroeg om in Nederland een beleid van nultolerantie te hanteren. Medisch entomoloog Bart Knols, bioloog Wouter van der Weijden van het Centrum voor Landbouw en Milieu en Wilfred Reinhold van stichting platform Stop invasieve exoten stellen nu vast dat de situatie steeds verontrustender wordt.

De Groot en Diertens willen hierover de mening horen van de ministers Carola Schouten (LNV) en Bruno Bruins (Medische Zorg). Ze vragen onder meer of er naast gelekoortsmuggen, tijgermuggen en Aziatische bosmuggen nog andere exotische muggensoorten zijn getraceerd door de NVWA.

Bestrijding door NVWA

De bewindslieden moeten ook antwoord geven op de vraag of de NVWA voldoende in staat om invasieve exoten te monitoren en te bestrijden. Zo is niet duidelijk of producten als gebruikte banden en Lucky bamboo voldoende gecontroleerd worden op aanwezigheid van muggen of eitjes/larven van muggen voordat ze Nederland binnenkomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer