NVWA+houdt+exotische+muggen+in+de+gaten
© NVWA

NVWA houdt exotische muggen in de gaten

Met speciale muggenvallen en inspecties bekijkt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook dit jaar weer of er in Nederland exotische muggen voorkomen.

Door de aangename temperatuur kunnen de komende tijd door import meegekomen muggeneitjes uitkomen. Risicolocaties, zoals bedrijven die gebruikte banden importeren, worden extra in de gaten gehouden.

Bij het aantreffen van Aziatische tijgermuggen gaat de NVWA direct over tot bestrijding om voortplanting en verspreiding te voorkomen.

Effectieve bestrijding

Er werden vorig jaar op negen locaties in Nederland exotische muggen aangetroffen. Deze zijn succesvol bestreden met speciale middelen die zowel de larven als de volwassen muggen doden, geeft de NVWA aan.

Al deze locaties krijgen de komende tijd nog een bestrijdingsronde om ontwikkeling van muggenlarven te voorkomen, mochten er nog eitjes aanwezig zijn.

Banden import

NVWA startte in 2009 structurele controles op aanwezige exotische muggensoorten bij Nederlandse bedrijven die gebruikte banden importeren. Er zijn hier sindsdien vier verschillende exotische muggensoorten aangetroffen, waaronder de Aziatische tijgermug.

Bandenbedrijven nemen zelf voorzorgsmaatregelen die de ontwikkeling van eitjes van exotische muggen tegengaat. Als desondanks toch een tijgermug wordt gevonden, gaat de NVWA direct over tot bestrijding op de bedrijven en in de directe omgeving.

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer