Schot in Brexit-onderhandelingen

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben 'voldoende voortgang' geboekt over de scheidingsvoorwaarden van de Brexit.

Schot+in+Brexit%2Donderhandelingen
© Europese Commissie

Dat maakt de weg vrij voor onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie, zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vrijdagmorgen in Brussel. In de vroege uurtjes bereikten Brussel en Londen na maanden gesteggel een akkoord over de hoofdpunten van het Britse vertrek uit de EU in 2019.

'Voldoende voortgang' over de rekening voor Londen, de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en de grens tussen Ierland en Noord-Ierland zijn de voorwaarden voor de EU voor de start van onderhandelingen over hoe het moet na de Brexit. De EU-leiders kunnen daar wat betreft de commissie volgende week op hun top in Brussel het groene licht voor geven.

Eerlijke deal

'Ik ben voldaan over de eerlijke deal die we hebben bereikt. Als de 27 lidstaten het eens zijn met onze inschatting, dan kan EU-onderhandelaar Michel Barnier onmiddellijk met de tweede fase van de onderhandelingen aan de slag', aldus Juncker.

'Het was geven en nemen voor beide partijen', zei de Britse premier Theresa May, die vrijdagmorgen vroeg na een nacht van koortsachtige telefonische onderhandelingen naar Brussel was gevlogen. 'Maar ik denk dat dit akkoord voor iedereen goed is.'

Gevoelige kwestie

Een gevoelige kwestie is de grens tussen Ierland en (het Britse) Noord-Ierland. De Ieren en veel Noord-Ieren willen niet dat die na de Brexit weer dichtgaat. May zei dat dit niet het geval is. Eerder werd al overeenstemming bereikt over de berekeningsmethode van de eindnota.

Die komt uit op naar schatting 50 miljard euro. De Britse regering zegt ook te garanderen dat de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen na de Brexit worden gerespecteerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer