%27Nieuwe+peer+spreidt+arbeid+en+komt+van+club+die+past%27
Achtergrond
© Groenten Fruit Bureau

'Nieuwe peer spreidt arbeid en komt van club die past'

Perentelers zoeken nieuwe rassen. Volgens Dirk van Hees van Fruitconsult is er keuze genoeg. De oogst is te spreiden over maximaal vijf weken. 'Zoek een club die je past.'

Driekwart van de Nederlandse peren is Conference. Om de oogst beter te spreiden dan twee weken Conference zoeken telers andere rassen. Het aanbod bestaat uit meerdere clubrassen. Opbrengsten verschillen en ook de bloei en oogst vallen op andere momenten.

Het ras Celine (merknaam QTee) is nog niet in Nederland beschikbaar. 'Handdunnen is een aandachtspunt en peren onderin de boom kleuren moeizamer. Een volgroeide aanplant levert 40 tot 45 ton', aldus Van Hees.

Uitstalperiode

Gräfin Gepa ligt in de winkel onder merknaam Early Desire. De peer is minder dunbehoeftig en levert 45 tot 50 ton. De oogst is zeven of tien dagen voor Conference. Na warme winters start de bloei wel eens te vroeg. Van Hees spreekt van een kort plukvenster en voor een voldoende lange uitstalperiode is werken met Smartfresh nodig.

Onder merknaam Migo brengt Fruitmasters perenras Cepuna. Het is een mooie peer met weinig dunwerk, zegt Van Hees, maar gevoelig voor meeldauw. Hij blijft in opbrengst de eerste jaren achter bij Conference, maar kan later meer dan 50 ton opbrengen. Hij blijkt wel zeer gevoelig voor schilschade. De oogst valt vanaf de tweede week van Conference, overlapt dus.

Opbrengst

De Rode Doyenné van Doorn vindt via de Greenery onder merk Sweet Sensation de weg naar de consument. 'Je moet de boom goed in balans houden. Hij bloeit na Conference en is totaal niet dunbehoeftig. De opbrengst lag tussen de 35 en 45 ton, maar ervaren telers gaan richting 40 tot 45 ton. De pluk is vlak na de Conference.' De peer kleurt beter met wit doek op de grond. Smaak en uiterlijk zijn volgens Van Hees aantrekkelijk.

Het ras Oksana, merknaam Xenia, bloeit vroeg en wordt laat geoogst. De eerste jaren wisselt de productie, maar volgroeid liggen oogsten op 70 of 80 ton. Nadeel van de vroege bloei is dat die de boom kan uitputten. Van Hees raadt dan stikstofmest of bladvoeding aan.

Arbeidsfilm

Alle nieuwe rassen zijn gevoelig voor pseudomonas, zegt Van Hees. Hij raadt de telers aan het ras te kiezen dat bij hun arbeidsfilm past, maar zeker ook te kiezen voor een club die bij de onderneming past.

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer