Grondaankoop overweg Winsum loopt stroef

Gemeente Winsum hoopt aan het eind van het jaar tot een oplossing gevonden te hebben voor de grondaankoop rond de spoorwegovergang aan de Voslaan. Dat laat wethouder Hermannus Blok weten.

Gemeente Winsum, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en provincie Groningen trekken 6,5 miljoen uit voor het opheffen of verbeteren van de spoorwegovergangen in de gemeente. Als eerste wordt de overweg aan de Voslaan aangepakt.

Bedoeling is dat de overgang wordt opgeheven. Via een parallelweg kunnen de twee boeren naar de eerstvolgende spoorwegovergang aan de Winsumer Meeden. Hiervoor is 1 hectare grond nodig van een buur-melkveehouder.

Stroef

Volgens de betrokken melkveehouder, Wim Stavinga, lopen de onderhandelingen over de grondaankoop stroef. 'Wij willen graag vervangende grond. De overheden beloven dat, maar kunnen ons nog niet zeggen waar die grond ligt.'

Ingewikkelde puzzel

Wethouder Blok spreekt van een 'ingewikkelde puzzel'. Wanneer geen overeenstemming wordt bereikt, gaat de overheid weer met individuele boeren in voerleg. 'Het laatste wat we willen is grondonteigening.'

De aanpak van de spoorwegovergangen in Winsum moeten in 2020 voltooid zijn.

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  20 %
 • Maandag
  4° / -2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / -1°
  40 %
Meer weer